«Στρατηγική συμμαχία» Microsoft – Xiaomi, με πώληση 1.500 πατεντών στην κινεζική εταιρεία

47

Μεγάλης στρατηγικής σημασίας φαίνεται να είναι πρόσφατη κίνηση της Microsoft, που πωλεί περίπου 1.500 από τις πατέντες της στην κινεζική Xiaomi, στο πλαίσιο αυτού που οι δύο εταιρείες χαρακτηρίζουν ως την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει μια συμφωνία cross-licensing ευρεσιτεχνιών, καθώς και μια δέσμευση από την Xiaomi για εγκατάσταση αντιγράφων του λογισμικού της Microsoft, περιλαμβανομένου του Office και του Skype, σε κινητά και tablets της.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική διάσταση της συμφωνίας.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες» είπε ο Γουάνγκ Ξιάνγκ, senior vice president της Xiaomi,

Διαβάστε επίσης:  Έρευνες για ίχνη εξωγήινης ζωής στον Άρη αρχίζει το ExoMars

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι φιλοδοξίες της Xiaomi να αποτελέσει μεγάλο παίκτη και εκτός Κίνας παρεμποδίζονται λόγω ζητημάτων ευρεσιτεχνιών και φόβων περί παρατεταμένων δικαστικών αναμετρήσεων.

Η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για είσοδό της στις δυτικές αγορές, σύμφωνα με τον Σαμίρ Σινγκ, αναλυτή που εδρεύει στις ΗΠΑ: «Η θέση τους στην Κίνα είναι υπό συνεχή πίεση από ακόμα μικρότερους κατασκευαστές Αndroid, οπότε η επέκταση στο εξωτερικό είναι πλέον αναγκαιότητα».

Η Xiaomi λάνσαρε την πρώτη της συσκευή στις ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον μήνα, ένα TV set-top box, που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Google. Επίσης, έχει λανσάρει ένα tablet που τρέχει Windows.