Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
17.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1981... ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στροφή στις ανθρωπιστικές σπουδές εν όψει Πανελλαδικών

 

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις θα μπουν σε λίγες μέρες οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, καθώς στο τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών να υποβάλουν μέσα στον Φεβρουάριο και σε προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο Παιδείας την αίτηση-δήλωση για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το «βάπτισμα του πυρός» θα πάρουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι θα δοκιμασθούν σε ένα νέο εξεταστικό σύστημα, ενώ ήδη έχουμε τα πρώτα στοιχεία για τις φετινές επιλογές τους, ως προς τις σχολές που θα θελήσουν να διεκδικήσουν το καλοκαίρι στα μηχανογραφικά τους δελτία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Παιδείας, οι ανθρωπιστικές και θετικές σπουδές είναι οι δυο ομάδες προσανατολισμού που επιλέγονται από τους περισσότερους μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, ενώ ακολουθεί η Ομάδα των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Συγκεκριμένα το 37,8% των μαθητών έχει επιλέξει τις ανθρωπιστικές σπουδές, ενώ ακολουθούν η ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών με 35,8% και Οικονομίας-Πληροφορικής με 26,4%. Όσον αφορά τη Β’ Λυκείου εκεί τα πρωτεία τα έχουν οι θετικές σπουδές με 58,52 % έναντι 41,48% των μαθητών που επέλεξαν τις ανθρωπιστικές σπουδές.

 

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν στις επιλογές των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, έχουν τη σημασία τους, καθώς μας προϊδεάζουν και προς ποιες ομάδες σχολών θα «κινηθεί» φέτος ο μεγάλος όγκος των υποψηφίων, πού θα είναι περισσότερο σκληρός ο ανταγωνισμός, πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Από αυτά τα στοιχεία φαίνεται πάντως ότι και πάλι οι υποψήφιοι θα κινηθούν φέτος προς σχολές όπως: Νομικές, Φιλολογικές, Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και πρός τις Αρχιτεκτονικές, Μηχανικών, Μαθηματικών, Χημείας κ.ά.

Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι φέτος το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Παιδαγωγικές σχολές θα είναι χαμηλό και βέβαια με χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Ο αριθμός
Πάντως ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσοι θα είναι φέτος οι υποψήφιοι, με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο απαιτεί λιγότερα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, γεγονός που μπορεί να «φέρει» στα εξεταστικά κέντρα περισσότερους υποψηφίους απ΄ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

Επίσης το βέβαιο είναι ότι ανάμεσά τους θα υπάρχουν και αρκετοί παλιοί υποψήφιοι, οι οποίοι ενδεχομένως προτιμήσουν το «νέο» εξεταστικό σύστημα και όχι το παλιό, αφού ο νόμος τούς έδωσε αυτήν τη δυνατότητα.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλουν μέσα στον Φεβρουάριο και σε προθεσμία που θα οριστεί σύντομα την αίτηση-δήλωση για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, με την αίτηση – δήλωση ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:

Την Ομάδα Προσανατολισμού στα τρία (3) κοινά μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.
Το τέταρτο (4ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε ένα (1) Επιστημονικό Πεδίο.
Το πέμπτο (5ο) μάθημα στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά για να έχει πρόσβαση σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία.
Τα ειδικά μαθήματα που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί.
Στην ίδια υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε προθεσμία που ανακοινώνεται από το ΥΠΠΕΘ, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του εντός του μηνός Φεβρουαρίου του έτους που επιθυμεί τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές, εκφράζει την αυθεντική βούληση του ενδιαφερόμενου και δεν τροποποιείται.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Αφησαν κενές 2.500 θέσεις

Τρόπους να καλύψει τις περίπου 2.500 κενές θέσεις που έμειναν από τη διαδικασία των μετεγγραφών αναζητά το υπουργείο Παιδείας. Στόχος είναι να ενισχυθούν κυρίως τα περιφερειακά ΑΕΙ, τα οποία έχουν και τις περισσότερες κενές θέσεις αλλά και να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες επιπλέον φοιτητών, οι οποίοι πιθανά θα δείξουν ενδιαφέρον.

Πάντως οι φοιτητές που βάσει των μορίων τους μετεγγράφονται δεν πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία διαγραφής από τη Σχολή ή το Τμήμα που φοιτούν πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους και πάρουν τη σχετική έγκριση από το Τμήμα υποδοχής. Την επισήμανση αυτή κάνει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, ενώ διευκρινίζει πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η ακόλουθη:

Θα βγουν ανακοινώσεις από τις Σχολές υποδοχής για την υποβολή των δικαιολογητικών. Στη συνέχεια οι μετεγγραφέντες καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους, τα οποία και θα ελεγχθούν. Μετά τον έλεγχο των σχετικών εντύπων και αφού διαπιστωθεί ότι τα δικαιολογητικά είναι ορθά, θα ειδοποιηθούν οι φοιτητές από το Τμήμα υποδοχής ώστε να προχωρήσουν σε διαγραφή από το Τμήμα στο οποίο είχαν εισαχθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Συνεχώς μεγαλώνει η λίστα των σχολείων ή τμημάτων τους που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και ο κατάλογος των σχολείων που τελούν...
Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα. Όπως...
Παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων στις 50 Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων στις 50 Σχολές Μαθητείας του...

Οι σχολές, προσφέρουν εκπαίδευση σε 32 ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με...
Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας

Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας

Σε συστράτευση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Εκκλησία και υπουργείο Παιδείας βρήκαν λύση για τον αγιασμό στα σχολεία που ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αγιασμός...
Οριστικό! Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Οριστικό! Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Παιδείας Νίκη...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Άνοιξε στις 8 και μισή το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το τέλος του εφιάλτη: Οι 2 τρόποι για να σβήσει ο κορωνοϊός χωρίς εμβόλιο

Ίσως όταν έρθει το εμβόλιο να μην είναι και τόσο χρήσιμο…

Το ανέκδοτο : Η μαμά, ο γιος και η… νύφη

Ένας άντρας λέει στην μητέρα του πως είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα...

Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου;

Τι μας περιμένει; ΚριόςΣήμερα θα καταφέρεις να γίνεις δυναμικός...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή