Συμφωνήσαμε σε όλα, είπε ο Τσακαλώτος-Τι προβλέπει η συμφωνία

194

«Συμφωνήσαμε σε όλα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το ξενοδοχείο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προσθέτοντας πώς σήμερα Τετάρτη θα γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και την Πέμπτη η ψήφιση του. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που προέκυψαν από υψηλόβαθμους κοινοβουλευτικού παράγοντες το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πιθανότατα με τη διαδικασία του κατ” επείγοντος κάτι που θα αποφασίσει αύριο στην 1μμ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε πως σήμερα το πρωί συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EWG για να επικυρώσει τη συμφωνία ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου για να επικυρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ, η οποία όπως σημείωσε ο κος Τσακαλώτος, θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και κλείσουν τα βιβλία των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο ξεκινά νέο γύρω διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο για τη δεύτερη λίστα που συνδέεται με τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Έως και την Παρασκευή θα πρέπει να συμφωνηθεί ο προϋπολογισμός του 2016 που βάσει Συντάγματος κατατίθεται στη Βουλή το αργότερο στις 21/11, αλλά και το επόμενο πακέτο μέτρων με το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το δημόσιο, το εργασιακό και τα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την 1η αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση περί χρέους

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, εκτός από τα ισοδύναμα μέτρα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση , τις 100 δόσεις περιλαμβάνεται και το θέμα των πλειστηριασμών ωστόσο συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων παραπέμπεται για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι βασικές αρχές συμφωνήθηκαν ήδη με τους δανειστές.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης:  Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Ειδικότερα:

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια). Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».