Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ με “μενού” το προσφυγικό και το πρόγραμμα

184
Γιούνκερ, Ελλάδα, σωστό δρόμο,

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την άφιξή του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.

Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανάφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά. οι δύο άνδρες συζήτησαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και ζητήθηκε, από τον πρόεδρο της Κομισιόν, η στενή συνεργασία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Παράλληλα όμως συζητήθηκε και το ελληνικό πρόγραμμα, με τον κ. Γιούνκερ να ζητά την έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

O κ. Τσίπρας μετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει, πάνω απ΄ όλα, να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη, να μοιράζεσαι τις δυνατότητες, να μοιράζεσαι το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος.

Στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

“Αιχμές” από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτόρ Όρμπαν

Η Ελλάδα πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτόρ Όρμπαν, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. “Πιστεύω πως αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να περιφρουρήσουν τα σύνορα τους, τότε πρέπει να τους ζητήσουμε ευγενικά, καθώς είναι ένα ανεξάρτητο έθνος, να επιτρέψουν στα άλλα κράτη της ΕΕ να διαφυλάξουν τα σύνορά της Ελλάδας”, δήλωσε ο Β. Όρμπαν.