Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις επιθυμούν να μεταναστεύσουν

462
Τι είναι το Μητρώο Πολιτών που θα ισχύει από 22 Ιανουαρίου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
Λόγω υπερφορολόγησης και έλλειψης κεφαλαίων

Tάσεις φυγής δημιουργεί το οικονομικό περιβάλλον της χώρας για σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αφού εξετάζουν όχι μόνο τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό αλλά ακόμα και την ίδια τους την έδρα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Endeavor, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός αυτός των επιχειρήσεων είναι διπλάσιος από του περασμένου Ιουλίου και πλέον προσεγγίζει τις 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ως βασικοί λόγοι φυγής, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι η φορολογική αστάθεια στη χώρα την οποία επικαλούνται οι 6 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα, η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και φυσικά η γραφειοκρατία (42%).

Ως λιγότερο σημαντικούς λόγους επισημαίνουν τη δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αντίθετα, στους λόγους για τους οποίους άλλες επιχειρήσεις ψηφίζουν Ελλάδα είναι η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%), οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%) και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνουν υπόψη τους μόλις δύο στους δέκα επιχειρηματίες.

Διαβάστε επίσης:  Μελέτη του JINSA αποκαλύπτει η Handelsblatt: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα- Τα σχέδια για την Αλεξανδρούπολη

Η έρευνα της Endeavor, αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, καταγράφει ότι ο δημοφιλέστερος προορισμός των επιχειρήσεων είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από εταιρείες τεχνολογίας, σε ποσοστό 10%. Πάντως η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, την οποία όμως δηλώνει μόνο το 5% των ερωτωμένων.