Τίμησαν τη μνήμη των 74.000 θυμάτων από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι

419

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, σειρά του Ναγκασάκι να τιμήσει τη μνήμη των δικών του θυμάτων, 70 χρόνια από την ρίψη του Fat Man -της ατομικής βόμβας- που ισοπέδωσε την πόλη και σκότωσε 74.000 ανθρώπους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή με μόνο τις καμπάνες και τις σειρήνες να ηχούν, στις 5 και 2 λεπτά ώρα Ελλάδας -11 και 2 λεπτά ώρα Ναγκασάκι- τη στιγμή που στις 9 Αυγούστου του 1945 πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι και καταστράφηκε το 80% της πόλης. Τρεις ημέρες νωρίτερα μια πρώτη ατομική βόμβα, η «Little Boy» είχε σκοτώσει 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα.

Τη δέσμευσή του για μία Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά επανέλαβε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος βρίσκεται στο Ναγκασάκι για τις εκδηλώσεις μνήμης.

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ στο Twitter: Η Μακεδονία του Ιλιντεν είναι μια λύση με την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά

Στην ομιλία του ο δήμαρχος του Ναγκασάκι κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και όλους τους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και να δουν μόνοι τους τι ακριβώς συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια.