Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τσίπρα στην ΕΡΤ

152
Ο πρωθυπουργός μετράει κέρδη και ζημίες μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς

Ισχυρός αλλά και ασφαλής με τους 153 βουλευτές δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, στην ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός άφησε πάντως… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σημειώνοντας πως «Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Για την κυβερνητική πλειοψηφία
«Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο αρχηγών και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.
«Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συναινέσεις, πρώτα από όλα στην κοινωνία, και γιατί όχι αυτές να αποτυπωθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα σε κρίσιμα ζητήματα να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις και θα τις επιδιώξουμε, διότι οι κρίσιμες αλλαγές απαιτούν διαδικασίες διαλόγου συντεταγμένου που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε όμως ότι αυτό δεν συνιστά αδυναμία και ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν. «Δεν χρειαζόμαστε στήριξη. Θέλουμε σε μεγάλα ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντας 4ετίας, όπως το ασφαλιστικό που είναι εθνικό θέμα, τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να πούμε όχι σε οριζόντιες περικοπές, να χαράξουμε την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για το δημοσίευμα της Die Welt
Η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους κάβους, ανέφερε απόψε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της Die Welt, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης, διαψεύδει πλήρως το εν λόγω δημοσίευμα και πρόσθεσε πως συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να βάλουν κατά της κυβέρνησης.
Είχαμε απόλυτη διάψευση από την γερμανική πρεσβεία και πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά έχει ξεπεράσει και τους δυσκολότερουτς κάβους και όλα όσα την απειλούσαν τώρα δεν την απειλούν.

Για την διαπλοκή
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φαινόμενο της διαπλοκής είπε ότι το τρίγωνο της αμαρτίας- το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα- θα σταματήσει στον τόπο. «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο πολιτικοί να στηρίζονται πίσω από μιντιακά συμφέροντα», είπε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε ότι θα μπουν κανόνες που θα ισχύσουν για όλους.
Η διαπλοκή στην χώρα, δεν είναι τόσο θέμα ονομάτων, όσο μια διαδικασία, αυτό που έγκαιρα ονόμασα ως τρίγωνο, στην μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα.
“Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα”, βάζω κανόνες”.

Διαβάστε επίσης:  Στο Προεδρικό το Σάββατο ο Πρωθυπουργός για το Σκοπιανό

Για τα ΜΜΕ
«Πέρασα και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός και σιδήρου», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από το μιντιακό σύστημα και υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες», προσθέτοντας ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτούς τους κανόνες να τους τηρήσουν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον έχει ξαφνιάσει αρνητικά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών όπως το ΕΣΡ. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει και υπογράμμισε πως αν δεν ανταποκριθεί στη διαβούλευση για τις ανεξάρτητες αρχές η αντιπολίτευση με προτάσεις στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, τότε η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θα διορθώσει δηλαδή το νόμο ώστε να σταματήσει η αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Για την διαπραγμάτευση
«Δεν θα δώσω σε κανένα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: «Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πτέρυγα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Για ασφαλιστικό και συντάξεις
Πρέπει να βρούμε αξιοπρεπείς δουλειές για τους άνεργους και ταυτόχρονα να μην λεηλατήσουμε τους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4% υπάρχει και η πρόταση για μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία θα αποσβεσθεί στο μέλλον, καθώς από το 2017 και μετά προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ.
Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεσμεύομαι καθαρά επ’ αυτού.
Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων.