Τα νέα περάσματα των προσφύγων στην Ευρώπη…

54

Κλειστά θα παραμείνουν, για πρόσφυγες και μετανάστες, έως το τέλος του 2016…
τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια να διατηρήσει την «κατάσταση κρίσης» στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ οι εικόνες με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα αλλάζουν τον δρόμων των προσφύγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναζητούνται νέα περάσματα προσφύγων και μεταναστών κατευθείαν από τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου στην Ιταλία. Με χρήση σαπιοκάραβων, που είναι για απόσυρση και αγοράζονται φθηνά από τους διακινητές, και με κόστος 3.000-5.000 ευρώ, τα ανθρώπινα φορτία θα ξεκινούν από την Αττάλεια και τη Μερσίνη στην Τουρκία, αλλά και την Αττική, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μάλιστα ήδη σημειώνεται αλλαγή στη διαδρομή. Την Κυριακή η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 730 μετανάστες (608 άνδρες, 118 γυναίκες και 4 παιδιά), οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτές λέμβους, νοτίως της Σικελίας.

Συνολικά σχεδόν 1.500 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα διασώθηκαν 1.482 άνθρωποι σε περίπου 12 επιχειρήσεις με τη συμμετοχή διαφόρων πλοίων, που συμμετέχουν σε αποστολές διάσωσης ή επιτήρησης των λιβυκών ακτών.

Διαβάστε επίσης:  Ολάντ για τουρκικές προκλήσεις: Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας

Οι 730 άνθρωποι διασώθηκαν την Κυριακή και άλλοι 752 διασώθηκαν τη Δευτέρα, ανάμεσά στους πολλές γυναίκες και παιδιά, καθώς επέβαιναν σε τουλάχιστον δώδεκα φουσκωτά, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου.

Από την αρχή της χρονιάς ως την 24η Μαρτίου στις ακτές της Ιταλίας έφθασαν 14.492 μετανάστες, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Ο αριθμός αυτός, στον οποίο προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι τελευταίες αφίξεις, αντιπροσωπεύει μια αύξηση 42,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Νέα περάσματα αναζητούνται και από τον ελληνικό χώρο. Με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων, αλλά και τη δύσκολη διαδρομή για την Αλβανία στο επίκεντρο βρίσκεται η δυτική Ελλάδα και οι διαδρομές προς την Ιταλία.