Τα σενάρια των εκλογών και το όνομα του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού

389

Με δεδομένο ότι όλα θα πάνε καλά, στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους- δανειστές, στο προσκήνιο έρχεται το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το πρώτο σενάριο είναι εκλογές στις 13, 20 ή 27 Σεπτεμβρίου. Να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων στις 20 Αυγούστου και εφόσον συμφωνήσουν οι εταίροι, γιατί στην προκειμένη περίπτωση έχουν λόγο, να πάμε σε εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο τοποθετεί τις πρόωρες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς. Στην περίπτωση αυτή αν όλα πάνε καλά, δεν φαίνεται να έχουν λόγο οι εταίροι-δανειστές.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή εφ’ όσον παραιτηθεί η κυβέρνηση. Από κει και πέρα θα πάμε σε διαβούλευση αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν εκεί διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο να προκύψει κοινοβουλευτική κυβέρνηση, προχωρούμε σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:  Η Γάζα, η Χαμάς και ο… Κουράκης!

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Την κυβέρνηση πλαισιώνουν ως υπουργοί εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το λιγότερο σε 21 ημέρες και το ανώτερο σε 30 ημέρες.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση έχει “κλειδώσει” το όνομα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

θα έχουμε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό -έστω και υπηρεσιακή- την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.