Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021
6.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1979.... Σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978, καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές και...

Τα 3 εμπόδια για συμφωνία στα προληπτικά μέτρα

Περίπου 10 ημέρες πριν από άλλο ένα κρίσιμο Eurogroup για τον μηχανισμό, με τον οποίο θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ), συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκίνησε από τη Μ. Τετάρτη, για να περιοριστούν οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία επέβαλαν στην ουσία το «μνημόνιο εν αναμονή», με την απειλή ότι διαφορετικά δεν θα συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, πιέζουν τώρα, ώστε αυτό να προσαρμοστεί στα δικά τους δεδομένα, περιλαμβάνοντας μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ (5% του ΑΕΠ) από τώρα και όχι όταν θα υπάρχουν αποκλίσεις στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα των ετών 2016, 2017 και 2018.

Η συμφωνία στα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που θα κλείσει ουσιαστικά την αξιολόγηση (αφού τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. έχουν ήδη συμφωνηθεί) έχει να ξεπεράσει τρία βασικά εμπόδια:

Το πρώτο είναι το πακέτο των μέτρων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να οριστούν συγκεκριμένα μέτρα «καλής ποιότητας» που θα αφορούν περικοπές δαπανών.

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ είναι οι μισθοί του δημοσίου στα υπουργεία και τα ειδικά μισθολόγια, αφού το Ταμείο δεν θεωρεί ότι έχουν γίνει βήματα για την εξυγίανση του δημοσίου, τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα και οι επιτελείς του ΔΝΤ θέλουν την άμεση νομοθέτηση του ενδεχομένου περικοπής τους, ώστε, αν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις, να εφαρμοστούν αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση από το ΥΠΟΙΚ ή άλλα υπουργεία.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, από την άλλη, θέλει το σύστημα των προληπτικών μέτρων να έχει την μορφή αυτόματων περικοπών σε τομείς, τους οποίους θα εισηγείται το δημοσιονομικό συμβούλιο και θα εγκρίνει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η άποψη της ελληνικής πλευράς φαίνεται να βρίσκει σημαντικούς συμμάχους στην πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, αντίθετος με την ιδέα των προληπτικών μέτρων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δικές τους δηλώσεις, ταυτίζονται με το οικονομικό επιτελείο στο ότι τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθούν από τώρα.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι ο προσδιορισμός της διάρκειας μίας απόκλισης πριν από την ενεργοποίηση των μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει ότι τα στοιχεία θα πρέπει να εξετάζονται κάθε τρίμηνο και η κάθε απόκλιση, ανεξάρτητα από το αν είναι συγκυριακή ή όχι, θα πρέπει να καλύπτεται με προληπτικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμόζονται άμεσα και θα ισχύσουν έως και το τέλος του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, θέλει η εφαρμογή προληπτικών μέτρων να γίνεται με το κλείσιμο κάθε δημοσιονομικού έτους, με βάση τον ευρωπαϊκό στατιστικό κώδικά (ESA 2010), δηλαδή κοντά στα τέλη Απριλίου.

Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι η δυσπιστία του ΔΝΤ στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, με αφετηρία το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 που ανακοίνωσε την προπερασμένη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του Ταμείου φτάνουν στο σημείο να ζητούν να οριστεί κάποιος άλλος, ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους, ο οποίος θα πιστοποιεί τα ελληνικά στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά αρνείται κι αυτό το αίτημα και επιμένει ότι επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυτά που πιστοποιεί η Eurostat.

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου θα αποδειχθεί αν τελικά, οι ευνοϊκές προς τις θέσεις της Ελλάδας δηλώσεις που ακούγονται σήμερα θα επαναληφθούν ή θα καταρρεύσουν απέναντι στο μέτωπο που δημιουργούν το ΔΝΤ με το Βερολίνο, από την αρχή ακόμη του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εξοπλιστικό πρόγραμμα: Τινάζει την μπάνκα στον αέρα η Γαλλία – Πώς κατάφεραν να βγάλουν...

Η ανακοίνωση από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra...
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, παρουσίασε από το βήμα της...
Μητσοτάκης: Αυξημένη προσοχή μετά το άνοιγμα της αγοράς

Μητσοτάκης: Αυξημένη προσοχή μετά το άνοιγμα της αγοράς

Αυξημένη προσοχή μετά το άνοιγμα της αγοράς, συνέστησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο...
Έως και την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών

Έως και την 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών

Έως και την 1η Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης ηλικίας ανέργων 18-29 ετών

Μετά τα RAFALE συμφωνία για φρεγάτες και κορβέτες με Γαλλία

Η χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, έφερε την πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταδώσαμε χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, για γαλλικό...
Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Aπό σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως και τις 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου στους δικαιούχους. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής...
Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Βρείτε μας

7,719ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου...

Κορωνοϊός: Τα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα – Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον...

ΟΛΜΕ: Χωρίς τα αναγκαία μέτρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

«Σε μια εβδομάδα ανοίγουν και δεν έχουν ληφθεί  τα μέτρα  που ζητήσαμε  για...

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά όταν πειστούν, τηρούν τα μέτρα προστασίας

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πανελλαδική έρευνα διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο διάστημα μεταξύ...
Προηγούμενο άρθροΤο Μεγάλο Σάββατο
Επόμενο άρθροΟι αθλητικές μεταδόσεις 30/4/2016

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή