Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ομπάμα

188
επίσκεψη Ομπάμα, συνθήκη Λωζάνης,

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είχε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δέχτηκε σήμερα συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στην μεταξύ τους επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, επιστρέψει στην ανάπτυξη και επίτευξη βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν του Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Διαβάστε επίσης:  Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού».

Το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πάντως, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει τετ-α-τετ συναντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υορκη. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν σε τρεις περιπτώσεις στους ίδιους χώρους στην έδρα του ΟΗΕ, και δεν αποκλείεται “να πουν δύο-τρεις κουβέντες στα όρθια”, όπως τόνισε διπλωματική πηγή. Όμως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση.