Τις διαφωνίες μας με τους δανειστές αποκαλύπτει ο Τσακαλώτος

120
Τι αποκάλυψαν για τη σχέση τους με τη μαγειρική γνωστοί πολιτικοί

«Την Πέμπτη θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο».

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Ευκλ. Τσακαλώτος κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης συνάντησης με τους δανειστές. Είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για ύφεση 1,3% και διαφωνία για πρωτογενή, -0,25% φέτος και 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Ολόκληρη η δήλωση Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Αύριο Πέμπτη θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.

Σήμερα ήταν δημοσιονομικής φύσεως η συζήτηση. Λόγω κοινοβουλευτικού έργου δεν συναντηθήκαμε με τους θεσμούς και οι τρεις μαζί, όπως ήταν ο βασικός στόχος, αλλά είδαν ξεχωριστά τον κ. Αλεξιάδη με τον οποίο συζήτησαν και τα φορολογικά. Εμείς συζητήσαμε τα πιο δημοσιονομικά μέτρα. Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση.

Οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%.

Διαβάστε επίσης:  Τι είπε ο Ανδρουλάκης για τουρισμό και οικονομία

Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου.

Συνοψίζοντας είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν.

Δημοσιογράφος: Με τη δόση των 2 δισ. ευρώ υπάρχει πρόβλημα;

– Όχι. Αυτό θα γίνει πιστεύω μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Δημοσιογράφος: Αφού συμφωνούν σε μικρότερη ύφεση γιατί αμφισβητούν ότι μπορούμε να πιάσουμε το έλλειμμα; Οι συνθήκες είναι καλύτερες…

– Η πιο πολλή συζήτηση έγινε για το 2016 και είναι μερικά τεχνικά ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Ζητάνε νέα μέτρα;

– Όχι, συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο.