Τι είπαν Τσίπρας και Σόιμπλε για το ΔΝΤ (βίντεο)

95
Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα, κρίση,

Ο στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και τον Γάλλο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Νταβός σε πάνελ όπου συμμετείχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος του επεσήμανε ότι αν δεν τηρούνταν ο όρος για συμμετοχή του Ταμείου «θα ήταν σαν έμπαινε κάποιος με αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο Τσίπρας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί την συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της χώρας, ικανοποιώντας την απαίτηση άλλων χωρών.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε είπε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δόθηκε με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν έχουν την ισχύ να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το να ζητήσεις από την γερμανική βουλή να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας «είναι σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά ήπειρός δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός .

Διαβάστε επίσης:  Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της ΝΔ για τους Δήμους της Θεσσαλίας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.