Τι θα προτείνει ο Τσίπρας στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

141
Τσίπρας, Νίσυρος, διαβίωσης, νησιωτών,

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς, συγκρότηση διακομματικών επιτροπών διαλόγου για το “καυτό” ζήτημα του ασφαλιστικού, αλλά και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η στρατηγική αυτή, που έγινε γνωστή στα κόμματα του δημοκρατικού κόσμου, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.Ετσι πολιτικοί παράγοντες αναμένουν ότι η σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο θα αποτύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης να τεθεί επικεφαλής στη διακομματική για το ασφαλιστικό, η οποία θα έχει ως έργο να μελετήσει τις προτάσεις όλων των πλευρών και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από τα κόμματα προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει η διακομματική που θα συγκροτηθεί να έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους.

Παράλληλα στο δύσκολο θέμα του συνταξιοδοτικού αργά το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες που θέλουν τον Πρωθυπουργού να παρουσιάζει σχέδιο για την αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.
Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων.

Διαβάστε επίσης:  Κουβέλης: Κανείς δεν ξέρει πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Το σχέδιο προβλέπει:

– αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για δύο έτη

– υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

– αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

– θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών με απαλλαγές και στόχο την πρόσληψη ανέργων και την αύξηση των εσόδων των ταμείων από εισφορές.

– έσοδα από νέες πηγές, όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα επιχειρήσει, με τον τρόπο, αυτό, να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών, καθώς και για την ατζέντα της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ασφαλιστικό.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκαλείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με τις πρώτες αντιδράσεις των αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξιας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό.