Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021
18.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Νοεμβρίου χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1917.... Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η μεταφορά καυσόξυλων από το Τατόι για τις ανάγκες του...

Τι λέει ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος για το λιμενικό και το προσφυγικό …

«Απογυμνωμένο» στέκεται το λιμενικό σώμα απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα με τα στελέχη του να καλούνται καθημερινά να σώσουν… χιλιάδες άτομα που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς όμως να υπάρχει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε οι υποδομές, ούτε καν τα πλωτά μέσα.

Αυτό καταγγέλλει ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος μιλώντας στο cretapost.

Ο κ. Δαφέρμος έχει υπάρξει πολλές φορές στην… πρώτη γραμμή της διάσωσης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ενώ σήμερα υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υπεύθυνος πλωτών μέσων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Οι λάθος χειρισμοί της πολιτείας στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού

Λάθους χειρισμούς της Πολιτείας ως προς το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού του λιμενικού σώματος καταγγέλλει μιλώντας στο cretapost ο κ. Δαφέρμος.

«Το στελεχιακό δυναμικό σε σχέση με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος που έχει προκύψει δεν επαρκεί. Ένας λάθος χειρισμός της πολιτείας και του υπουργείου ήταν πριν δύο χρόνια όταν έθεσαν σε εφαρμογή το καλλικρατικό σχεδιασμό του λιμενικού σώματος. Αυτή η εφαρμογή είχε αποτέλεσμα την μείωση 2.000 περίπου οργανικών θέσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι βάση του κανονισμού 65 του 2002 τα στελέχη που έπρεπε να υπηρετούν σε Χίο και Κω είναι 98 και 65 αντίστοιχα. Με τον Καλλικράτη όμως έγιναν 60 και 45 αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι αντί να έχουμε μία σοβαρή ενίσχυση του προσωπικού έχουμε μία δραματική μείωση. Αυτός ήταν ένας ξεκάθαρα λανθασμένος σχεδιασμός και πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις εκατοντάδων στελεχών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι τα πλωτά επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει το λιμενικό είναι η «αιχμή του δώρατος».

«Έχει να γίνει μία σοβαρή ανανέωση του επιχειρησιακού στόλου από το 2002-2003 ενώ αυτή την ώρα το κόστος συντήρησής τους είναι τεράστιο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

Παράλληλα ο ανθυποπλοίαρχος τονίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές.

«Από τους μήνες που έχω κάνει αποσπάσεις σε όλες αυτές τις περιοχές μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ανοίγοντας εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και στοιβάζοντας εκεί εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι κάτι το ικανοποιητικό τότε είναι πρόβλημα δικό τους. Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

Καμία υγειονομική προφύλαξη – Δεκάδες κρούσματα φυματίωσης στους άνδρες του λιμεμικού

Ανοργάνωτη όμως είναι η Πολιτεία και στο θέμα της υγειονομικής προφύλαξης των στελεχών των λιμενικών, όπως καταγγέλλει ο κ. Δαφέρμος.

«Δεκάδες συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει στην Χίο από φυματίωση ενώ στη Λέρο έχει διαπιστωθεί κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α σε συνάδελφό μας. Η πολιτεία στην υγειονομική προσφύλαξη στελεχών δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου. Όλα τα μέτρα πρώτης υγειονομικής προφύλαξης για τα στελέχη του λιμενικού που έρχονται σε άμεση επαφή με μετανάστες είναι κακής ποιότητας. Αρκεί να φανταστείτε ότι γάντια, μας στέλνουν το μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ενώ δεν υπάρχει η προμήθεια τέτοιων υλικών για τα πληρώματα της… πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια ώρα ο κ. Δαφέρμος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόληψη και ενημέρωση από την Πολιτεία για έναν προληπτικό εμβολιασμό στα στελέχη που αναμένεται να υπηρετήσουν με τον θεσμό της απόσπασης στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δυσκολίες στις επιχειρήσεις διάσωσης

Εκτός από τις δυσκολίες σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και υγιεινή προφύλαξη οι άνδρες του λιμενικού αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στις επιχειρήσεις διάσωσης καθώς δεν ξέρουν ποτέ τί θα αντιμετωπίσουν.

«Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Κατ’ αρχήν όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο με μετανάστες δεν ξέρουμε ποιοι είναι μέσα. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν διακινητές ή αν φέρουν οπλισμό. Άλλωστε είναι πρόσφατα τα περιστατικά, όπως πριν λίγες μέρες στην Χίο, με την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συναδέλφων με τούρκος διακινητές, και πρόσφατα τα επαναλαμβανόμενα τα περιστατικά στην Λέρο, την Σύμη, την Κάλυμνο, την Μυτιλήνη με τραυματισμούς συναδέλφων. Σημαντικές δυσκολίες έχουμε κι όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο καθώς οι μετανάστες κάνουν απρόβλεπτες κινήσεις», περιγράφει ο κ. Δαφέρμος λέγοντας παράλληλα ότι κανένα περιστατικό δεν είναι το ίδιο.

«Όλα έχουν την δυσκολία τους. Ένα απλό περιστατικό προσέγγισης λέμβου μπροεί να μετατραπεί σε μεγάλη τραγωδία», επισημάνει ο κ. Δαφέρμος.

Δύο εμπειρίες που θα μείνουν ανεξήτηλες στη μνήμη

Δύο είναι τα περιστατικά που θα μείνουν ανεξήτηλα στη μνήμη του κ. Δαφέρμου.

Το πρώτο περιστατικό:

«Ήταν κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής περιπολίας. Ήμουν μ’ έναν συνάδελφό μου και προσπαθούσαμε να σύρουμε μία ακυβέρνητη λέμβο στο σκάφος μας. Ο συνάδελφός μου είχε δέσει το σκοινί στον κρίκο. Δυστυχώς ο κρίκος έσπασε με συνέπεια ο συνάδελφός μου να πέσει στην θάλασσα. Ήταν 4 το πρωί σε μία περιοχή 80 μέτρων βάθους. Επικράτησε πανικός. Με συγκίνησε η χειρονομία του συναδέλφου μου να μην με πιάσει για βοήθεια γιατί θα μ’ έριχνε και μένα. Για τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα είχε κοπεί το νήμα της ζωής μας μέχρι ο συνάδελφός μας να επανέλθει στην επιφάνεια της θάλασσας».

Το δεύτερο περιστατικό:

«Κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας είχαμε προσεγγίσει μία λέμβο περίπου 65 ατόμων που φυσικά η χωρητικότητά της ήταν 6 ατόμων. Μας συγκλόνισε ότι ανασύραμε απ’ αυτή τη λέμβο 40 γυναικόπαιδα, 15 γέροντες, δύο άτομα με ειδικές ανάγκες με καροτσάκια, ένας δεν είχε πόδι, ένας δεν είχε μάτι. Από 65 ανθρώπους ένας ή δύο θα μπορούσαν να κολυμπούσαν αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τελειώνει η περίοδος ανομβρίας, αρκετές οι βροχές τη νέα εβδομάδα

Καιρός: Βροχερό σκηνικό τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές

Τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται αύριο αρχικά στα δυτικά και στα βορειοανατολικά. Από τις μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές αναμένονται και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα...

Παγώνη: Δεδομένη η 4η δόση

Στη νέα παραλλαγή Όμικρον, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στην 4η δόση αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, αναφέρθηκε η πρόεδρος της...

Καιρός: Νέα επιδείνωση από το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες

Καιρός με αρχικά τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες στα δυτικά και στα βορειοανατολικά με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Ειρήναρχος. Άγιος ΕιρήναρχοςΟ Άγιος Ειρήναρχος έζησε την εποχή του βασιλιά Διοκλητιανού και καταγόταν από την Σεβάστεια. Γεννήθηκε...
Παράταση στο αυστηρό lockdown σε δυτική Αττική, Κοζάνη, Ροδόπη και Κάλυμνο

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Άνδρας απειλούσε να αυτοκτονήσει

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ηράκλειο, καθώς ένας άνδρας απειλούσε να αυτοκτονήσει σε ξενοδοχείο του Γαζίου. Σύμφωνα με το ekriti.gr, πρόκειται για έναν...

Επιχείρηση διάσωσης 3χρονης που κατάπιε μπαταρία – Ανέλαβαν δράση αστυνομικοί της ΔΙΑΣ

Δραματική επιχείρηση διάσωσης ενός 3χρονου κοριτσιού, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Η ζωή του παιδιού κινδύνευσε, όταν κατάπιε μπαταρία και χρειάστηκε να μεταφερθεί...
σαν σήμερα, χιονοθύελλα, Αθήνα, διακοπή ρεύματος, 1917,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Νοεμβρίου χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1917.... Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η μεταφορά καυσόξυλων από το Τατόι για τις ανάγκες του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύλληψη αξιωματικού του Λιμενικού για υπόθεση ναρκωτικών

Στη σύλληψη ενός αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος προχώρησε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για υπόθεση...

“Έφυγε” από τη ζωή o πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός. Γεννήθηκε το 1937,είχε...

Αχαΐα: Σκάφη του Λιμενικού μετέφεραν πολίτες – Εκκενώνεται ξενοδοχείο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η πυροσβεστική για την μεγάλη φωτιά που καίει στην Αχαΐα,...

“Μπλόκο” στα λιμάνια έχουν στήσει οι λιμενικοί

Μπλόκα στα λιμάνια έχουν στήσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας λιμενικοί για να...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή