Τετάρτη, 12 Μάι, 2021
17.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 330.... Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη θεμελιώθηκε το 324 από τον Κωνσταντίνο Α'...

Τι λέει ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος για το λιμενικό και το προσφυγικό …

«Απογυμνωμένο» στέκεται το λιμενικό σώμα απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα με τα στελέχη του να καλούνται καθημερινά να σώσουν… χιλιάδες άτομα που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς όμως να υπάρχει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε οι υποδομές, ούτε καν τα πλωτά μέσα.

Αυτό καταγγέλλει ο Κρητικός ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος μιλώντας στο cretapost.

Ο κ. Δαφέρμος έχει υπάρξει πολλές φορές στην… πρώτη γραμμή της διάσωσης προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου ενώ σήμερα υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υπεύθυνος πλωτών μέσων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Οι λάθος χειρισμοί της πολιτείας στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού

Λάθους χειρισμούς της Πολιτείας ως προς το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού του λιμενικού σώματος καταγγέλλει μιλώντας στο cretapost ο κ. Δαφέρμος.

«Το στελεχιακό δυναμικό σε σχέση με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος που έχει προκύψει δεν επαρκεί. Ένας λάθος χειρισμός της πολιτείας και του υπουργείου ήταν πριν δύο χρόνια όταν έθεσαν σε εφαρμογή το καλλικρατικό σχεδιασμό του λιμενικού σώματος. Αυτή η εφαρμογή είχε αποτέλεσμα την μείωση 2.000 περίπου οργανικών θέσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι βάση του κανονισμού 65 του 2002 τα στελέχη που έπρεπε να υπηρετούν σε Χίο και Κω είναι 98 και 65 αντίστοιχα. Με τον Καλλικράτη όμως έγιναν 60 και 45 αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα είναι αντί να έχουμε μία σοβαρή ενίσχυση του προσωπικού έχουμε μία δραματική μείωση. Αυτός ήταν ένας ξεκάθαρα λανθασμένος σχεδιασμός και πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις εκατοντάδων στελεχών», επεσήμανε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι τα πλωτά επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει το λιμενικό είναι η «αιχμή του δώρατος».

«Έχει να γίνει μία σοβαρή ανανέωση του επιχειρησιακού στόλου από το 2002-2003 ενώ αυτή την ώρα το κόστος συντήρησής τους είναι τεράστιο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δαφέρμος.

Παράλληλα ο ανθυποπλοίαρχος τονίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές.

«Από τους μήνες που έχω κάνει αποσπάσεις σε όλες αυτές τις περιοχές μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν υποδομές. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ανοίγοντας εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και στοιβάζοντας εκεί εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής είναι κάτι το ικανοποιητικό τότε είναι πρόβλημα δικό τους. Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

Καμία υγειονομική προφύλαξη – Δεκάδες κρούσματα φυματίωσης στους άνδρες του λιμεμικού

Ανοργάνωτη όμως είναι η Πολιτεία και στο θέμα της υγειονομικής προφύλαξης των στελεχών των λιμενικών, όπως καταγγέλλει ο κ. Δαφέρμος.

«Δεκάδες συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει στην Χίο από φυματίωση ενώ στη Λέρο έχει διαπιστωθεί κρούσμα ηπατίτιδας τύπου Α σε συνάδελφό μας. Η πολιτεία στην υγειονομική προσφύλαξη στελεχών δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου. Όλα τα μέτρα πρώτης υγειονομικής προφύλαξης για τα στελέχη του λιμενικού που έρχονται σε άμεση επαφή με μετανάστες είναι κακής ποιότητας. Αρκεί να φανταστείτε ότι γάντια, μας στέλνουν το μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ενώ δεν υπάρχει η προμήθεια τέτοιων υλικών για τα πληρώματα της… πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Δαφέρμος.

Την ίδια ώρα ο κ. Δαφέρμος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόληψη και ενημέρωση από την Πολιτεία για έναν προληπτικό εμβολιασμό στα στελέχη που αναμένεται να υπηρετήσουν με τον θεσμό της απόσπασης στα νησιά του Αιγαίου.

Οι δυσκολίες στις επιχειρήσεις διάσωσης

Εκτός από τις δυσκολίες σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και υγιεινή προφύλαξη οι άνδρες του λιμενικού αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στις επιχειρήσεις διάσωσης καθώς δεν ξέρουν ποτέ τί θα αντιμετωπίσουν.

«Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές. Κατ’ αρχήν όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο με μετανάστες δεν ξέρουμε ποιοι είναι μέσα. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν διακινητές ή αν φέρουν οπλισμό. Άλλωστε είναι πρόσφατα τα περιστατικά, όπως πριν λίγες μέρες στην Χίο, με την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συναδέλφων με τούρκος διακινητές, και πρόσφατα τα επαναλαμβανόμενα τα περιστατικά στην Λέρο, την Σύμη, την Κάλυμνο, την Μυτιλήνη με τραυματισμούς συναδέλφων. Σημαντικές δυσκολίες έχουμε κι όταν προσεγγίζουμε μία λέμβο καθώς οι μετανάστες κάνουν απρόβλεπτες κινήσεις», περιγράφει ο κ. Δαφέρμος λέγοντας παράλληλα ότι κανένα περιστατικό δεν είναι το ίδιο.

«Όλα έχουν την δυσκολία τους. Ένα απλό περιστατικό προσέγγισης λέμβου μπροεί να μετατραπεί σε μεγάλη τραγωδία», επισημάνει ο κ. Δαφέρμος.

Δύο εμπειρίες που θα μείνουν ανεξήτηλες στη μνήμη

Δύο είναι τα περιστατικά που θα μείνουν ανεξήτηλα στη μνήμη του κ. Δαφέρμου.

Το πρώτο περιστατικό:

«Ήταν κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής περιπολίας. Ήμουν μ’ έναν συνάδελφό μου και προσπαθούσαμε να σύρουμε μία ακυβέρνητη λέμβο στο σκάφος μας. Ο συνάδελφός μου είχε δέσει το σκοινί στον κρίκο. Δυστυχώς ο κρίκος έσπασε με συνέπεια ο συνάδελφός μου να πέσει στην θάλασσα. Ήταν 4 το πρωί σε μία περιοχή 80 μέτρων βάθους. Επικράτησε πανικός. Με συγκίνησε η χειρονομία του συναδέλφου μου να μην με πιάσει για βοήθεια γιατί θα μ’ έριχνε και μένα. Για τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα είχε κοπεί το νήμα της ζωής μας μέχρι ο συνάδελφός μας να επανέλθει στην επιφάνεια της θάλασσας».

Το δεύτερο περιστατικό:

«Κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας είχαμε προσεγγίσει μία λέμβο περίπου 65 ατόμων που φυσικά η χωρητικότητά της ήταν 6 ατόμων. Μας συγκλόνισε ότι ανασύραμε απ’ αυτή τη λέμβο 40 γυναικόπαιδα, 15 γέροντες, δύο άτομα με ειδικές ανάγκες με καροτσάκια, ένας δεν είχε πόδι, ένας δεν είχε μάτι. Από 65 ανθρώπους ένας ή δύο θα μπορούσαν να κολυμπούσαν αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δήμος Αθηναίων: rapid test για covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε Κυψέλη και Σεπόλια

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για κορωνοιό την Τετάρτη 12/5 σε 135 σημεία

Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται αύριο, Τετάρτη 12 Μαΐου, σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου...

Κορωνοϊός: Ξανά πάνω από 3.000 κρούσματα – 732 οι διασωληνωμένοι – 52 νεκροί σε...

Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τρίτης. Συγκεκριμένα, σε...

Πέλλα: Ο θάνατος της 68χρονης οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο και όχι σε θρόμβωση

Ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε το πρώτο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη θρομβώσεων στην σορό της 68χρονης γυναίκας, ωστόσο, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος...

Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν τα τέσσερα κολυμβητήρια

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες επαναλειτουργούν από σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου τα τέσσερα δημοτικά κολυμβητήρια της Αθήνας. Συγκεκριμένα τα κολυμβητήρια  Σεράφειο, Γουδή, Γκράβας και Κολοκυνθούς θα είναι προσβάσιμα για...
Κορωνοιός: 320 κρούσματα τα 137 στην Αττική - 19 θάνατοι

ΕΚΠΑ: Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊος

Τα έως τώρα δεδομένα υποστηρίζουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από μολυσμένα άτομα μέσω σταγονιδίων και μικρών σωματιδίων που περιλαμβάνουν τον ιό, τα οποία...

Νάξος: Πλοίο “παλεύει” με τα κύματα – Η προσπάθεια του καπετάνιου να δέσει(βίντεο)

Τα 9 μποφόρ που έπνεαν χθες στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων. Στο βίντεο από το Cycledes24 φαίνεται...

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα....

Βρείτε μας

7,794ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Μπλόκο” στα λιμάνια έχουν στήσει οι λιμενικοί

Μπλόκα στα λιμάνια έχουν στήσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας λιμενικοί για να...

Αυτό το ξέρουμε: ο Κρητικός ή θα είναι λεβέντης ή ……@@@!

Διαφοροποιείται η Εκκλησία της Κρήτης από την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς...

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού (βίντεο)

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός...

Ίμια: Επεισόδιο μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης τουρκική ακταιωρός πλησίασε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή