Τι περιλαμβάνουν οι διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Ισραήλ. Δηλώσεις Τσίπρα-Νετανιάχου (βίντεο)

136

Στην υπογραφή συμφωνιών για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ σε μια σειρά τομέων, όπως τη μεταφορά ενέργειας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών εταιριών, αλλά και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα προχώρησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και διαβεβαίωσε για την αμοιβαία βούληση προκειμένου να προωθηθούν δράσεις συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υπογραφή κειμένων για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτων και της καινοτομίας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα στον τομέα της οικονομίας, ενώ η Ελλάδα δεσμεύθηκε –όπως είπε- να προωθηθούν ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στο υψηλό επίπεδο του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε ότι είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ που ταυτόχρονα έχει σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη και θέλει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:  Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες που επιθυμούν την πρόοδο, την ειρήνη και την ασφάλεια, σημειώνοντας πως “είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί”.
Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη συνεργασία τους και σημείωσε πως η συμφωνία περιλαμβάνει διευρυμένες συνομιλίες για το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, για θέματα υδάτινων πόρων αλλά και την δημόσια ασφάλεια.
Τέλος, με αφορμή το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα συμπίπτει με την διεθνή επέτειο της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι “θα πρέπέι να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία ή φόνους που θα βλάψουν τους λαούς μας”.