Τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική οικονομία, κρούει η ΕΣΕΕ

268
Κορκίδης: Ο κάθε μετανάστης κοστίζει μέχρι 21.000 ευρώ

«Η 80η Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται, υπό τη σκιά δύο σημαντικών γεγονότων. Από τη μία της επιβολής περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων και από την άλλη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, των δεύτερων μέσα σε επτά μήνες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε:
«..Είναι πολύ σημαντικό, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου στην 8η ΔΕΘ, να μας προϊδεάσει για την καλύτερη δυνατή σύνθεση, μιας νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα, που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης».

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, είχαν απώλεια τζίρου 1,33 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι.
Επίσης, η βιομηχανία εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -40%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Υπ.Οικονομικών: "Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε σχέδιο μείωσης των μισθών στο δημόσιο "

Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις κατηγορίες πρώτων υλών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η φετινή διοργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας νεκρής οικονομικά περιόδου, με ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και αύξηση της ανεργίας».