Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διεξάγει ναυτική άσκηση με την επωνυμία «Θαλάσσιος αστερίας 2016», στην θάλασσα του Μαρμαρά και στην Μαύρη Θάλασσα από τις 28 Μαρτίου έως την 05 Απριλίου 2016, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Τουρκικές Ναυτικές δυνάμεις θα μεταβούν στην Βάρνα , στην Κωστάντζα , την Οδησσό και στο Βατούμ, στα πλαίσια της άσκησης αυτής. Επίσης θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη, και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Οι χώρες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου ( Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ουκρανία και Τουρκία) αποτελούν τον κύριο στόχο της Άγκυρας, η οποία επιθυμεί να απομονώσει τον ρωσικό στόλο μέσα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η άσκηση αυτή υλοποιείται κάθε χρόνο , αυξάνοντας το επίπεδο ετοιμότητας μάχης και έχοντας ως στόχο να συμβάλει επίσης στη διατήρηση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει το τουρκικό γενικό επιτελείο.
Στην πράξη όμως , αυτή η ναυτική επιχείρηση αντιπροσωπεύει τις ενδεχόμενες απειλές μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πολεμικό πλοίο σε πραγματικές συνθήκες πολέμου , από την δράση μη επανδρωμένων αεροχημάτων , ταχέων σκαφών με υψηλή τεχνολογία , και από παράκτια πυραυλικά συστήματα.
Η Ρωσία ως γνωστό , με την διαμορφωθείσα γεωπολιτική κατάσταση και την κόντρα με την Άγκυρα, παρακολουθεί από πολύ κοντά την παρουσία τουρκικών πλοίων στην θαλάσσια αυτή περιοχή που μόνο προβλήματα θα φέρει.
Επίσης σύμφωνα με ειδικούς ναυτικούς εμπειρογνώμονες η δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού γίνεται σε δύο περιοχές οι οποίες στην ουσία , στοχοποιούν τα Στενά του Βοσπόρου.
Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για πρόβα τζενεράλε «κλεισίματος» των Στενών και εκβιασμού της Μόσχας από την Άγκυρα με κάποια γνωστή » ανατολίτικη δικαιολογία» .
Συνεπικουρούμενου του γεγονότος της παρουσίας του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο οι Τούρκοι θα κινηθούν με τα νώτα τους «καλυμμένα».
Η Ρωσία τοποθέτησε υπερηχητικά βλήματα K-300P «Bastion στην Κριμαία που στοχεύουν κατευθείαν τα Στενά του Βοσπόρου!,
Οι πύραυλοι αποτρέπουν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οποιαδήποτε «ναυτική κίνηση», καθώς και πιθανή απόβαση αμφίβιων δυνάμεων , δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» 300 μιλίων για τα πλοία του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.