Τουρκική φιέστα στη Θεσσαλονίκη για τον “σφαγέα” Κεμάλ

207

“Τουρκική πόλη” θύμισε η Θεσσαλονίκη λόγω των εορτασμών για τον θάνατο του Κεμάλ. Το τουρκικό προξενείο της πόλης οργάνωσε τη φιέστα στην οποία συμμετείχαν και πολλοί επισκέπτες από την Τουρκία.

Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Τούρκοι κάθε ηλικίας, τήρησαν σιγή, προς τιμή του Κεμάλ. Από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.500-3.000 ταξιδιώτες από την Τουρκία έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του σφαγέα Κεμάλ, ο οποίος απάλλαξε τον κόσμο από την παρουσία του, στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη σημερινή τελετή ήταν μια επιχειρηματική αποστολή 140 εκπροσώπων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Σμύρνης, μελών του επιμελητηρίου της πόλης, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Εκρέμ Ντεμιρτάς, οι οποίοι είχαν χθες συναντήσεις με συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δεκάδες μαθητές και δάσκαλοι 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Ο καθηγητής τους, Σερντάρ Ισιλντάρ, σημειώνει ότι οι συμπατριώτες του θεωρούν καθήκον τους να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη αυτή τη μέρα για να τιμήσουν “τον εθνάρχη και ήρωα Ατατούρκ, που είναι οικογένεια”. Μετά την τήρηση σιγής ακολούθησε ομιλία του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ενώ τραγούδησαν παιδικές χορωδίες. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για τη Σμύρνη.

Διαβάστε επίσης:  Σαν σήμερα η επέτειος του Κινήματος του Ναυτικού

Φυσικά η Ελλάδα, ως δημοκρατική χώρα, καλά κάνει και επιτρέπει τις εν λόγω εκδηλώσεις. Μήπως όμως θα όφειλε να απαιτήσει την πραγματοποίηση αναλόγων εκδηλώσεων στην Τουρκία, ή ακόμα καλύτερα να συνδέσει, επιτέλους, τις ελευθερίες που επιτρέπει στην Τουρκία, εντός Ελλάδος, με αντίστοιχες που η Τουρκία στερεί από τους Έλληνες, στο έδαφός της, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης;

Για να φρεσκάρουμε, δε, τη μνήμη μας, μήπως θα πρέπει να θυμίσουμε ποιος, τέλος πάντως, ήταν ο Κεμάλ και ποια η σχέση του και με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτή που κατά τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, δεν υπήρξε;

Πόσο λογικό είναι, σε τελική ανάλυση, να τιμάται στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος σφαγέας των Ελλήνων, στον 20ο αιώνα;