Το γαλάζιο κόμμα που έπεσε σε… κώμα

181
ΝΔ, εμπαίζει, ένστολους, ΕΛ.ΑΣ.,

Η κατάσταση αποσύνθεσης και χάους στη Ν.Δ. χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες και σέρνεται η προεκλογική διαδικασία. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις και προτάσεις των υποψηφίων για το ζήτημα της εκλογής δημιουργούν συνεχώς νέα εμπόδια.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με συνεχείς παρεμβάσεις του, επιχειρεί να υπονομεύσει το κύρος της διαδικασίας με δεδομένο ότι διαφωνούσε εξαρχής με την εκλογή από τη βάση. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια συνεχής παρελκυστική τακτική και στο επίπεδο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου προχθές ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Θ. Αμπατζόγλου αποχώρησε από τη συνεδρίαση επειδή δεν έχει κατατεθεί ακόμη αγωγή κατά της εταιρείας που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών, η οποία κατέληξε σε φιάσκο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεϊμαράκης προτίθεται να καταθέσει και προσωπικά μήνυση και αγωγή κατά της εταιρείας που ανέλαβε να διενεργήσει τις εκλογές στη Ν.Δ. και προσανατολίζεται στο να ζητήσει από τους συνυποψηφίους του να συνυπογράψουν τη μήνυση. Όπως έλεγαν συνεργάτες του, «όσοι δεν υπογράψουν θα είναι υπόλογοι».

Ο Μεϊμαράκης προφανώς επιχειρεί να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για το φιάσκο, με δεδομένο ότι είχε αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. προκειμένου να φέρει εις πέρας την εκλογή νέου προέδρου. Ευθύνες που του καταλόγισαν οι άλλοι τρεις ανθυποψήφιοι προφανώς για να πλήξουν την εικόνα του και να τραυματίσουν τον αέρα υπεροχής που του έδωσαν οι δημοσκοπήσεις.

Μίζες…

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν ο Μεϊμαράκης εμμέσως υπονοεί ότι κάτι έγινε στη διαδικασία ανάθεσης στην εταιρεία, αφού πολλά ειπώθηκαν στο παρασκήνιο για μίζες, ενώ και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Ν .Δ. έκανε δημοσίως λόγο για εκλεκτικές σχέσεις της εταιρείας με την προεδρία Σαμαρά. Προχθές μάλιστα εγκάλεσαν τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο διότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη η αγωγή. Ο ίδιος απάντησε ότι είναι καθήκον του νέου υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές εκ μέρους του κόμματος.

Πάντως η πλευρά Μεϊμαράκη επιμένει ότι η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαδικασίας προέχει της επίσπευσης των εκλογών, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί και να μετακινηθεί για τον Ιανουάριο. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιμένουν ότι μπορεί η διαδικασία να γίνει χειρόγραφα.

Αβεβαιότητα

Στελέχη της Ν.Δ. επισήμαναν πως η εταιρεία Unisystems απέκλεισε κατηγορηματικά στη δική της έγγραφη προσφορά τη δυνατότητα να διενεργήσει τις γαλάζιες εκλογές πριν από τις 10 Ιανουαρίου, ενώ τη μετάθεση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος στο νέο έτος υπέδειξαν και άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου με τις οποίες ήρθαν σε επαφή από τη Συγγρού. Περίμεναν πάντως την απάντηση της Vodafone για το αν μπορεί τεχνικά να αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 13 Δεκεμβρίου και τις επαναληπτικές, αν χρειαστεί, στις 20 του μηνός.

Η αβεβαιότητα γύρω από τον επόμενο πρόεδρο δημιουργεί σοβαρές εμπλοκές στη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι υπάρχει σκλήρυνση της στάσης προς την κυβέρνηση. Η πλήρης διαφωνία της Ν.Δ. υπό τον Πλακιωτάκη στο προσφυγικό, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και πιστοποίησης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, αποδεικνύει τη σκλήρυνση και την ακροδεξιά κατεύθυνση του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα το «ραντεβού» Κοτζιά - Πομπέο στην Ουάσιγκτον

Ακόμα και στο ασφαλιστικό, όπου μέχρι πριν από μερικές μέρες η Ν.Δ. επισήμως έλεγε ότι θα στηρίξει τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, δεν είναι βέβαιο ότι στη Βουλή θα υπάρξει ενιαία κατεύθυνση. Πάντως ήδη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά ήταν πολύ αργά, παρότι χθες ο Πλακιωτάκης είπε δημοσίως ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το αποτέλεσμα και η Ν.Δ. θα το παρακολουθεί, ενώ σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Τσίπρα κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη μια εβδομάδα ύστερα από τις έντονες καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει σημαία το θέμα.

Πάντως οι υποψήφιοι καταβάλλουν στο παρασκήνιο προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξουν παραφωνίες και το κόμμα να βγει συντονισμένο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το χάος χθες βράδυ συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα του κόμματος, ειδικότερα εν όψει της συζήτησης για το ασφαλιστικό. Επ’ αυτού το κόμμα αναμένεται να τηρήσει πολύ σκληρή στάση, αρνούμενο να συνταχθεί με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, με βασικό αιτιολογικό ότι επί έναν χρόνο δεν έκανε καμία παρέμβαση και αποδέχτηκε στη διαπραγμάτευση την περικοπή των συντάξεων, ακριβώς λόγω της αδυναμίας της να διαπραγματευτεί σοβαρά και αξιόπιστα.

Τα σενάρια της οικουμενικής

Μακριά από τα σενάρια της οικουμενικής κυβέρνησης επιχειρεί να μείνει η Ν.Δ. με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία στον τόπο χωρίς την αξιωματική αντιπολίτευση. Επισημαίνουν ακόμα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν πρέπει να παραδώσουν την ευκαιρία στη Χρυσή Αυγή να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είπε ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να επιδιώκει άμεσα εκλογές, αφού δεν είναι έτοιμη για αυτές. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν κάποια κορυφαία στελέχη, το πιο «σοφό» θα είναι να καθίσει στη γωνία και να αναμένει τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως άλλα στελέχη επικρίνουν με σφοδρότητα τον υποψήφιο αρχηγό της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμη να κυβερνήσει και δεν έχει περιθώρια για ατέρμονες διαβουλεύσεις και ανασυγκροτήσεις.

Επισημαίνουν λοιπόν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι υποψήφιοι αρνούνται να επικοινωνήσουν πολιτικά, με ευθύνη κυρίως του Μεϊμαράκη, που προφανώς δεν αποδέχεται ως ισοϋψείς τους υπόλοιπους, ώστε να καθορίσουν μια στρατηγική απέναντι στις πιέσεις για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια στρατηγική που θα ενώνει και δεν θα πολώνει και κυρίως δεν θα την εκθέτει στα μάτια της κοινής γνώμης.

Οι πολίτες, όπως σημειώνουν, έχουν καταλογίσει τις ευθύνες για την κυβερνητική πρακτική στη Ν.Δ. και δεν περιμένουν τη φθορά της σημερινής κυβέρνησης για να εξισορροπήσουν τις εντυπώσεις τους για τις επιδόσεις και των δύο. Όσο η Ν.Δ. παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων, αμήχανος θεατής, όπως ήταν ο Γιάννης Πλακιωτάκης στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τόσο θα χάνει σε αξιοπιστία και πολιτική ισχύ…

Πηγή: εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ