Το ευρώ διεύρυνε την άνοδό του κοντά στα 1,16 δολάρια…

235

Το ευρώ διεύρυνε την άνοδό του έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας κέρδη 1,7% στα 1,1580 δολάρια. Η άνοδος αυτή, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οφείλεται στο ότι οι επενδυτές θεωρούν λιγότερη πιθανή την αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) τον Σεπτέμβριο, επειδή αυτή θα φοβηθεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Αν συνεχισθεί η άνοδος του ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να υπάρξει αρνητική επίπτωση στον ούτως ή άλλως περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο Beat Siegenthaler, οικονομικός σύμβουλος στην UBS, δήλωσε ότι το ευρώ έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου. Σε συνδυασμό, πρόσθεσε, με τις ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να αργήσει να αυξήσει τα επιτόκια λόγω της διεθνούς οικονομικής αναταραχής, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ελπίδες για την επιστροφή των ρυθμών ανάπτυξης στα προ κρίσης επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

«Φυσικά, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν θα εκτροχιασθεί, επειδή το ευρώ θα ανατιμηθεί κατά λίγες ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε ο Siegenthal, προσθέτοντας: «Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι αν η Fed πρόκειται να απομακρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων, η ανοδική πίεση στο ευρώ θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα και να ενταθεί».

Πηγή: Financial Times, ΑΜΠΕ