Το θέμα της Σκωτίας απασχολεί εκ νέου στον βρετανικό δημόσιο διάλογο…

210

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε το μέλλον της προαιώνιας ένωσης της Αγγλίας και της Σκοτίας σε θανάσιμο κίνδυνο ανακινώντας τον αγγλικό εθνικισμό, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Ο Μπράουν, που ηγήθηκε της κυβέρνησης των Εργατικών από το 2007 ως το 2010, δήλωσε σε ομιλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σκοτία πως ο ηγέτης των Συντηρητικών πρέπει να πάψει να εφαρμόζει πολιτικές που χαράσσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Σκοτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σκοτσέζοι είχαν ταχθεί με 55% έναντι 45% υπέρ της διατήρησης της ένωσής τους με την Αγγλία, που κρατάει 308 χρόνια, στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 2014. Όμως έκτοτε οι ψήφοι του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) αυξήθηκαν ραγδαία και το κόμμα κέρδισε σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές έδρες που κρίνονταν στη Σκοτία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου.

«Η ένωση βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο εκτός εάν οι Τόρις πάψουν να ανακινούν τον αγγλικό εθνικισμό», ανέφερε ο Μπράουν στην ομιλία του στο Εδιμβούργο, σύμφωνα με ένα αντίτυπό της που διένειμε το γραφείο του.

Διαβάστε επίσης:  Εντυπωσιακό: Το πρώτο αεροπλανοφόρο κινεζικής κατασκευής ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές! (βίντεο)

Ο 64χρονος Μπράουν, ο οποίος κατέστη ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Βρετανίας επί μισό αιώνα, αναδείχθηκε σε έναν απροσδόκητο πολιτικό αστέρα όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα. Πιστώθηκε την ανάσχεση του κύματος υποστήριξης στους αυτονομιστές χάρη σε μια σειρά ομιλιών υπέρ της ένωσης που είχε εκφωνήσει.

Ωστόσο ο Μπράουν επέκρινε την «ολέθρια» προεκλογική εκστρατεία του Κάμερον, ο οποίος επέμενε να προειδοποιεί τους ψηφοφόρους πως εάν δεν ψήφιζαν τους Συντηρητικούς, θα κατέληγαν να έχουν μια κυβέρνηση των Εργατικών που θα ήταν όμηρος των Σκοτσέζων εθνικιστών. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο Κάμερον ενδέχεται να χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φιλοευρωπαϊκό SNP έχει προειδοποιήσει ότι θα διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας εάν η Βρετανία βγει από την ΕΕ.

Ο Μπράουν κάλεσε ακόμη τον Κάμερον να εφαρμόσει πλήρως τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους Σκοτσέζους πριν από το δημοψήφισμα του 2014, όταν είχε δεσμευθεί να προωθήσει την αποκέντρωση της εξουσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ , Reuters