Το Ιράν στο επίκεντρο της συνάντησης Ομπάμα με τον Σαουδάραβα βασιλιά

255

Με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα συναντάται σήμερα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Βασικό ζήτημα της συνάντησης είναι η συμφωνία με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι συνέπειές της.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη του νέου βασιλιά στις ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στον θρόνο τον Ιανουάριο και πραγματοποιείται μετά την ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο.

Η συμφωνία αυτή εγείρει ανησυχίες στα αραβικά κράτη, καθώς η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα του επιτρέψουν να συνεχίσει την αποσταθεροποιητική, όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτική του στη Μέση Ανατολή.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, τόσο λόγω της συριακής κρίσης, όσο και της συμφωνίας με των Αμερικανών με το Ιράν.
«Οι δύο χώρες είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι παρά τις διαφορές τους και οι δύο χώρες χρειάζονται η μια την άλλη», έγραψε ο Άντονι Κόρντεσμαν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στο κέντρο έρευνας Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Ένα βήμα από την χρεοκοπία - Ο Ερντογάν θα επιβάλει capital controls

Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να καθησυχάσει τους συμμάχους της και να ενισχύσει τη δέσμευσή της σε αυτή τη συνεργασία, δεδομένης της σαουδαραβικής ανησυχίας για τη συμφωνία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Ο Σαλμάν δεν μετείχε στη σύνοδο κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ τον Μάιο, όπου ο Ομπάμα φιλοξένησε του ηγέτες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μια απουσία που εκλήφθηε ως αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας στην αμερικανική πολιτική.
Σαουδική Αραβία και Ιράν συγκρούονται επί μιας σειράς περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί τεσσεράμισι χρόνια και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Παρά τις εντάσεις, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ έχουν στενούς δεσμούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, και η δέσμευσή της για άντληση πετρελαίου χωρίς περιορισμούς, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών, έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ και την υπονόμευση τη ρωσικής οικονομίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Ρόιτερς, Sputnik