Το κουαρτέτο βάζει… το μαχαίρι στο λαιμό του ΥΠΟΙΚ, για τους πλειστηριασμούς

167
Ανοίγει την Δευτέρα 1/7 η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια

Το μαχαίρι στο λαιμό φαίνεται να έχει βάλει το κουαρτέτο στο υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των πλειστηριασμών με την Κυβέρνηση τελικά να υποχωρεί στις πιέσεις.
Ανοιχτό φαίνεται να είναι πλέον το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν πλειστηριασμών ετησίως ανά τράπεζα με παράλληλη μείωση της “προστατευόμενης” αξίας του ακινήτου στις 100.000 – 120.000 ευρώ, στο πλαίσιο του συμβιβασμού των θέσεων κυβέρνησης – “θεσμών”, βλέπουν οι τράπεζες.

Από την άλλη ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως στόχος είναι να υπάρξει “έντιμος συμβιβασμός” και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να υποχωρήσει από τις αρχικές προτάσεις της, χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το εισοδηματικό όριο για την αποφυγή πλειστηριασμών φέρεται να φτάνει για το άτομο τα 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και για το ζευγάρι τα 25.000 ευρώ συν 3.500 για κάθε παιδί, ενώ η αξία της πρώτης κατοικίας να αποτιμάται έως 200.000 για το ζευγάρι.

Διαβάστε επίσης:  Συντάξεις Μαρτίου 2020: Πότε καταβάλλονται; Αναλυτικά οι ημερομηνίες!

Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε αν αυτές οι νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης θα γίνουν δεκτές, καθώς το αρχικό χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών ήταν τεράστιο.

Όπως και να έχει πάντως στο σφυρί αναμένεται να βγουν εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, με αποτέλεσμα όπως λένε οι τραπεζίτες, να προκαλέσει μια πραγματική, ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, χωρίς μάλιστα να ωφελεί τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες, θα κληθούν ξαφνικά να επωμιστούν σημαντικά έξοδα για τη συντήρηση τεράστιου αριθμού απαξιωμένων ακινήτων.

Γι αυτό και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στο θέμα των πλειστηριασμών.
Ζητούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, η οποία θα φτάνει μέχρι το 80ό έτος της ηλικίας του οφειλέτη και θα εκτείνεται μετά στους κληρονόμους , εφόσον υπάρξουν οι ανάλογες προβλέψεις, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν να καταβάλουν μία μικρή μηνιαία δόση και να κρατήσουν το ακίνητο ή όχι.