Το μακρύ ταξίδι των προσφύγων

184
πρόσφυγες, δίοδο, να περάσουν, πΓΔΜ,

Στην Κροατία έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Σερβία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ουγγρική πλευρά και την απειλή σύλληψης για όποιον περνάει το «φράχτη». Το Ζάγκρεμπ τους καταγράφει και τους οδηγεί σε κέντρα υποδοχής κοντά στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση “Χόργκος” προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.

Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ’ όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.
Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.
Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Τουσκ για μιας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αφιερωμένης στη μεταναστευτική κρίση. Οι αποφάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Την πεποίθηση ότι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μουζάλα.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, από την Ισπανία, πως η μεταναστευτική κρίση έχει επιδεινωθεί και απαιτείται συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστεί. Πρόσθεσε πως στην ουσία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η πηγή της μεταναστευτικής κρίσης που είναι ο πόλεμος στην Συρία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο, από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία με τους ομολόγους του από τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης πως ο Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, χωρίς να δώσει όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στην μάχη ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη Συρίας εντός των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν. Δεν παραιτούμαι, επαναλαμβάνει από την πλευρά του, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συνάντηση για το προσφυγικό θα έχουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.