Το πρώτο ελληνικό Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη σε μια εβδομάδα

105

Τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη σε μια εβδομάδα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον αρμόδιο επίτροπο Δημητρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν

Από την πλευρά του ο κ Άσελμπορν τόνισε ότι έλαβε σήμερα κατά τη διυπουργική σύσκεψη θετικές απαντήσεις από τους Έλληνες υπουργούς ότι, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει, σε ότι αφορά στη φύλαξη των συνόρων, ενώ ανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας σε μια εβδομάδα για να μεταβεί στη Μυτιλήνη. Τόνισε επίσης ότι συνολικά θα δημιουργηθούν άλλα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων -χοτ σποτ- στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η Ελλάδα, δε έχει εγκαταλειφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κατάσταση που βιώνει σήμερα, εάν είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων.

Και οι τρεις επισήμαναν ότι χωρίς τα Κέντρα Αξιολόγησης Καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων , δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία μετεγκατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης:  Μονεμβασιά: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν στην οποία παραβρέθηκε και ο Έλληνας επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ, με βασικό μέλημα τον άνθρωπο ενώ τόνισε η Ελλάδα θα συνεργαστεί με την Τουρκία στην προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως απο τα κράτη μέλη, και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις.

«Όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της ΕΕ ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων. Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα» είπε ο κ. Παυλόπουλος.