Το στρες σκοτώνει την ομορφιά

930

Τη σχέση μεταξύ του θέματος”στρες κι ομορφιά”, προσπαθεί να ανακαλύψει σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιο του Dundee, η Βρετανίδα συμπεριφοριστική ψυχολόγος Fhionna Moore με τα αποτελέσματα να είναι τουλάχιστον διαφωτιστικά!

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της ψυχολογικής αυτής έρευνας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που διατηρούν στην καθημερινότητά τους χαμηλά επίπεδα στρες, φαίνονται πιο γοητευτικοί στον κοινωνικό τους περίγυρο, σε σχέση με τους αγχώδεις ανταγωνιστές τους.

H “υπεύθυνη” ορμόνη για τα υψηλά επίπεδα στρες, κορτιζόλη, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την όψη υγείας μας. Η έρευνα καταδεικνύει πως όσο αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, τόσο λιγότερο υγιείς φαινόμαστε, γεγονός που διαμορφώνει αυτόματα και την εικόνα ομορφιάς μας. Άρα όσο λιγότερο αγχώνεται κανείς, τόσο πιο όμορφος δείχνει!

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως οι άντρες οι οποίοι φαίνονται ικανοί στη διαχείριση κρίσιμων και αγχωτικών περιστάσεων, αντιμετωπίζονται από τις γυναίκες με μεγαλύτερη… εύνοια.
Η Βρετανίδα ψυχολόγος, εξηγεί επί του θέματος, πως όσοι διαχειρίζονται στρεσογόνες καταστάσεις, υπονοούν σε υποσυνείδητο έστω επίπεδο, την ύπαρξη καλύτερων και πιο ανθεκτικών γονιδίων, γεγονός που κάνει τους “ψύχραιμους” πιο γοητευτικούς και περιζήτητους, πιθανούς ερωτικούς συντρόφους.

Διαβάστε επίσης:  Κρίση πανικού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η Moore, μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης των συμμετεχόντων στο σάλιο τους και φωτογραφίζοντας έπειτα τα πρόσωπά τους, ανακάλυψε πως τα πρόσωπα όσων είχαν χαμηλότερη κορτιζόλη, βαθμολογήθηκαν ως τα πιο όμορφα κι υγιή, εν αντιθέσει με εκείνων που συγκέντρωναν υψηλά ποσοστά κορτιζόλης, που φάνηκαν πιο άσχημα και όχι τόσο υγιή.

Προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, αλλά και η δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει ο καθένας.
Την επόμενη φορά που θα αγχωθείτε λοιπόν, ξανασκεφτείτε το διπλά…