Το Συμβούλιο της Επικρατείας «αδειάζει» τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

117
Ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων για τις τηλεοπτικές άδειες

Με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, φαίνεται πως αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά γύρω από την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και τα οποία ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά σχετικά με την κρατική αρμοδιότητα για τη διανομή τηλεοπτικών αδειών, σε απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σχετίζεται με την αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ, ορίζεται πως «η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση 1901/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ: «Ειδικά ως προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο συνταγματικός νομοθέτης, έχοντας υπόψη τη μεγάλη εμβέλεια, την χρονική αμεσότητα και την ιδιαίτερη δύναμη επιρροής που διαθέτουν, με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος όρισε ότι η λειτουργία τους υπάγεται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση αδείας λειτουργίας, όσο και τη μέριμνα ώστε κατά τη λειτουργία τους να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι σκοποί αυτοί είναι: η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών, ειδήσεων, προϊόντων λόγου και τέχνης, η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων σε αντιστοιχία με την κοινωνική αποστολή των εν λόγω μέσων και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το ‘Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Διαβάστε επίσης:  Ο Βούτσης επισκέπτεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη

Υπενθυμίζουμε πως και ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, εκφράζει τις ενστάσεις του γύρω από τη διαδικασία διανομής των τηλεοπτικών αδειών υποστηρίζοντας πως ο νέος νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες περιορίζει τον ανταγωνισμό.

Ο νέος νόμος ναι μεν λύνει ένα πρόβλημα χρόνων στην Ελλάδα, ωστόσο, μπορεί να έχει άλλες αρνητικές συνέπειες, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα:

«Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), την παράκαμψη του ΕΣΡ, τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και την αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστο)».