Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
7.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1980.... Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική...

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας για το φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Την οικοδόμηση τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας για το φυσικό αέριο, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Αμμάν.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η απόφαση, που λήφθηκε σε συνεννόηση με την Αθήνα, στοχεύει στην οικοδόμηση σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπτάλα Β’.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας προέκρινε έξι τομείς συνεργασίας όπως ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή.

Νέο κεφάλαιο στις εξαιρετικά καλές σχέσεις τους, που πάνε πίσω 53 χρόνια, άνοιξαν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ιορδανία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπτάλα Β΄ εξήραν τις θερμές σχέσεις και επένδυσαν στην περαιτέρω σύσφιγξή τους.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας χαρακτήρισε φανταστικές τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. Μίλησε για αδελφικές σχέσεις, για τις οποίες εξέφρασε περηφάνια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας αποφασιστικότητας για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανατόνισε ότι θα μεταφέρει κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μάλτα τις απόψεις της Ιορδανίας στο προσφυγικό και διαβεβαίωσε το Αμμάν ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κύπρου.
Η Ιορδανία μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως πρεσβευτή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ιορδανό βασιλιά. Το γεγονός ότι το Χασιμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας παρέχει στέγη και επαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε περισσότερο από 1,2 εκ. πρόσφυγες είναι μια συλλογική, κοινωνική και ανθρωπιστική πράξη που αξίζει να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι δύο χώρες είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σταθερότητά της. Και οι δύο πλευρές, συμπλήρωσε, μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και παραπέρα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας των δύο πλευρών να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαίρετη σχέση τους, αλλά και να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

«Η Ιορδανία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, στην προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βαθαίνει», είπε. Διαβεβαίωσε τον βασιλιά Αμπτάλα ότι η Ιορδανία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση «τόσο στις καρδιές μας όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως έναν από τους Πρεσβευτές σας στην ΕΕ», κατέληξε.

Έτοιμος για συζητήσεις για το φυσικό αέριο

Θετικός στη συμμετοχή της Ιορδανίας σε ad hoc περιφερειακές συνεργασίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων παρουσιάστηκε ο βασιλιάς της Ιορδανίας στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο. Προέκρινε παράλληλα έξι τομείς συνεργασίας με τη Λευκωσία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή. Συγκεκριμένα, για τον τουρισμό είπε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινά πακέτα για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, με ιδιαίτερη στόχευση τους τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία.

Για την ενέργεια, -το Αμμάν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από τη Λευκωσία- αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο. Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο βασιλιάς Αμπτάλα αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο για Ιορδανούς επιχειρηματίες στην Κύπρο όσο και για Κύπριους στην Ιορδανία και είπε ότι πρέπει να προωθηθεί κατάλληλο πλαίσιο.

Η Ιορδανία αναμένεται να ανοίξει την πρεσβεία της στην Κύπρο στις αρχές του 2016, με τον βασιλιά Αμπτάλα να επισημαίνει πως πρόκειται για σημαντικό γεγονός στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η Κύπρος στοχεύει, μέσα από τις επίσημες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιορδανία, να αναδείξει τον περιφερειακό της ρόλο, όντας το κράτος-μέλος της ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Εκπνέει τα μεσάνυχτα (Τρίτη 19 Ιανουαρίου) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ψηφιακά πορτοφόλια: η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών

Ψηφιακά πορτοφόλια: η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών

Σε μια περίοδο που η πανδημία του COVID-19 οδήγησε τους καταναλωτές στην ολοένα και συχνότερη χρήση ανέπαφων και ηλεκτρονικών πληρωμών τα παραδοσιακά πορτοφόλια δίνουν τη...
Συντάξεις: Επτά στις δέκα δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ

Συντάξεις: Επτά στις δέκα δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ

Επτά στις δέκα συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, ενώ η μέση σύνταξη μόλις που σπάει το...
Υπουργείο Οικονομικών: "Παγίδες" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπουργείο Οικονομικών: “Παγίδες” για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν φέτος έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα ταμεία του κράτους άρχισαν να...
Βουλή: Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων

Βουλή: Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με...
Κορκίδης: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της αγοράς

Κορκίδης: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της αγοράς

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και μάλιστα χωρίς την ανάγκη του...
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και χορήγηση δυνατότητας διόρθωσης στοιχείων έως τις 19.1.2021. Το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολύνει...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη...

Επέκταση μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τον μήνα Δεκέμβριο

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνουν την επέκταση των μέτρων οικονομικής...

Πότε το τρένο της οικονομίας θα μπει πάλι στις ράγες;

Σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι και τα καλύτερα που θα περάσει η κοινωνία....

Πέτσας: Η κυβέρνηση υπολογίζει άνοιγμα της οικονομίας πριν τις γιορτές

Πριν τις γιορτές υπολογίζει η κυβέρνηση να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, όπως αποκάλυψε ο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή