Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
19.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922.... Στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και...

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας για το φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Την οικοδόμηση τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας για το φυσικό αέριο, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Αμμάν.
Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, η απόφαση, που λήφθηκε σε συνεννόηση με την Αθήνα, στοχεύει στην οικοδόμηση σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώθηκε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπτάλα Β’.
Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας προέκρινε έξι τομείς συνεργασίας όπως ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή.

Νέο κεφάλαιο στις εξαιρετικά καλές σχέσεις τους, που πάνε πίσω 53 χρόνια, άνοιξαν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ιορδανία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπτάλα Β΄ εξήραν τις θερμές σχέσεις και επένδυσαν στην περαιτέρω σύσφιγξή τους.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας χαρακτήρισε φανταστικές τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. Μίλησε για αδελφικές σχέσεις, για τις οποίες εξέφρασε περηφάνια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας αποφασιστικότητας για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την περαιτέρω προώθηση και επέκταση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανατόνισε ότι θα μεταφέρει κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μάλτα τις απόψεις της Ιορδανίας στο προσφυγικό και διαβεβαίωσε το Αμμάν ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κύπρου.
Η Ιορδανία μπορεί να θεωρεί την Κύπρο ως πρεσβευτή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Ιορδανό βασιλιά. Το γεγονός ότι το Χασιμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας παρέχει στέγη και επαρκείς συνθήκες διαβίωσης σε περισσότερο από 1,2 εκ. πρόσφυγες είναι μια συλλογική, κοινωνική και ανθρωπιστική πράξη που αξίζει να τύχει διεθνούς αναγνώρισης, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι δύο χώρες είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σταθερότητά της. Και οι δύο πλευρές, συμπλήρωσε, μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και παραπέρα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί απόδειξη της αποφασιστικότητας των δύο πλευρών να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για το πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω την εξαίρετη σχέση τους, αλλά και να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

«Η Ιορδανία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, στην προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που βαθαίνει», είπε. Διαβεβαίωσε τον βασιλιά Αμπτάλα ότι η Ιορδανία κατέχει μια ιδιαίτερη θέση «τόσο στις καρδιές μας όσο και στην εξωτερική μας πολιτική. Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως έναν από τους Πρεσβευτές σας στην ΕΕ», κατέληξε.

Έτοιμος για συζητήσεις για το φυσικό αέριο

Θετικός στη συμμετοχή της Ιορδανίας σε ad hoc περιφερειακές συνεργασίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων παρουσιάστηκε ο βασιλιάς της Ιορδανίας στις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο. Προέκρινε παράλληλα έξι τομείς συνεργασίας με τη Λευκωσία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή. Συγκεκριμένα, για τον τουρισμό είπε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινά πακέτα για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, με ιδιαίτερη στόχευση τους τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία.

Για την ενέργεια, -το Αμμάν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από τη Λευκωσία- αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο. Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο βασιλιάς Αμπτάλα αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο για Ιορδανούς επιχειρηματίες στην Κύπρο όσο και για Κύπριους στην Ιορδανία και είπε ότι πρέπει να προωθηθεί κατάλληλο πλαίσιο.

Η Ιορδανία αναμένεται να ανοίξει την πρεσβεία της στην Κύπρο στις αρχές του 2016, με τον βασιλιά Αμπτάλα να επισημαίνει πως πρόκειται για σημαντικό γεγονός στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η Κύπρος στοχεύει, μέσα από τις επίσημες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιορδανία, να αναδείξει τον περιφερειακό της ρόλο, όντας το κράτος-μέλος της ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα

Μια σειρά από επιδόματα παροχών ύψους 177.459.568 ευρώ θα καταβάλει σήμερα, Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 ο ΟΠΕΚΑ σε δικαιούχους. Αναλυτικά, ο Οργανισμός...

ΔΕΗ: Πότε ξεκινάει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο για το χειμώνα

Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου 2021 θα ισχύσει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021.
Πρόγραμμα "Γέφυρα": 32.000 οι αιτήσεις συμμετοχής

Συντάξεις Νοεμβρίου: Γιατί δεν πληρώθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι – Αποκαθίσταται το πρόβλημα

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να μην δουν στους λογαριασμούς τους ούτε… ευρώ. Αρκετοί μάλιστα, έλαβαν...
Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Πώς επηρεάζει ο Κορωνοϊός την αγορά ακινήτων

Τους τρόπους με τους οποίους μια δικηγορική εταιρεία που παρέχει νομικές υπηρεσίες στην αγορά ακινήτων, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που δημιουργεί στο έργο...

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” αγωγών από συνταξιούχους – Ποιοι και γιατί προσφεύγουν

Οι πληρωμές των αναδρομικών άρχισαν στους συνταξιούχους, όμως την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αγωγές για τα "κουτσουρεμένα" ποσά. Οι...
Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός.

Μειωμένα ενοίκια: Λάθη σε 200.000 δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
940ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης – Σίσι: Κοινή θέση για την τουρκική προκλητικότητα

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας...

Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας...

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5 % του ΑΕΠ

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9.5% του ΑΕΠ το 2020 και αύξηση...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική"...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή