Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
30.9 C
Athens

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκε ο φετινός αριθμός εισακτέων

Με ελάχιστες απώλειες στα Πανεπιστήμια, μέχρι 20 θέσεις το πολύ ανά τμήμα και όχι σε υψηλόβαθμες σχολές, ανακοινώθηκε ο φετινός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μόλις 345 θέσεις μείον έχασαν τα Πανεπιστήμια, ενώ τα ΤΕΙ χρεώθηκαν 2.000 θέσεις επιπλέον. Στο σύνολο, ο αριθμός εισακτέων φτάνει τους 69.985, δηλαδή 1.655 θέσεις πάνω σε σχέση με πέρσι, με το βάρος των επιπλέον φοιτητών να το επωμίζονται τα ΤΕΙ.

Πιέζει προς τα κάτω τη βάση της Ιατρικής το άνοιγμα που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας 10 θέσεις επιπλέον στη σχολή της Αθήνας, τις οποίες βέβαια τις αφαιρεί από το ΑΠΘ, φέρνοντας τις δύο βάσεις εισαγωγής πολύ κοντά. Aνοδο στις Οικονομικές Σχολές δείχνει η πτώση ακόμα και 35 θέσεων σε τμήμα, ενώ στις Πολυτεχνικές Σχολές, η αύξηση στις θέσεις πιθανότατα να ρίξει τα μόρια εισαγωγής.

Στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν υπάρχουν μεταβολές, ενώ μείωση στον αριθμό εισακτέων παρατηρείται στις Θεολογικές Σχολές. Όσο για τα ΤΕΙ, η αύξηση βρίσκεται περισσότερα στα περιφερειακά Ιδρύματα και κυρίως στις σχολές πολυτεχνικού αντικειμένου σπρώχνοντας προς τα εκεί τους υποψήφιους.

Πιο αναλυτικά ανά πεδίο:

Ανθρωπιστικών Σπουδών

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνεται η βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, Νομική, με μία μικρή αύξηση στη σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 10 θέσεων.

Οι Σχολές Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνιολογίας παρουσιάζουν μικρές αυξομειώσεις, που όμως είναι δύσκολο να επηρεάσουν την πορεία των βάσεων, που κυρίως θα στηριχθεί στις επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς φέτος η επίτευξη ενός καλού μέσου όρου «ανεβαίνει» επίπεδο λόγω του περιορισμού των εξεταζόμενων μαθημάτων σε μόλις τέσσερα.

Τεχνολογικών και Θετικών Σπουδών

Με ταβάνι τις 10 θέσεις πάνω, οι δημοφιλείς Πολυτεχνικές Σχολές, όπως των Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Ναυπηγών Μηχανικών στο ΕΜΠ κυρίως πολύ πιθανόν να σημειώσουν μικρή πτώση, μιας και διευρύνεται ο αριθμός εισακτέων τους.

Αντίθετα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, σχεδόν σε όλα τα Ιδρύματα, χάνουν θέσεις, δεδομένου ότι πέρσι είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση στις βάσεις, παραπάνω από 1.000 μόρια.

Επιστήμες Υγείας

Διευρύνεται κατά 10 θέσεις η Ιατρική Αθηνών, ενώ αντίθετα χάνει αυτές τις θέσεις το ΑΠΘ, γεγονός που θα ρίξει στην πρώτη περίπτωση τη βάση εισαγωγής. Σε Οδοντιατρική, Βιολογία και Κτηνιατρική δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές, ενώ αντίθετα σε παραϊατρικά επαγγέλματατα, όπως Ραδιολογία, που βρίσκονται στα ΤΕΙ, υπάρχει αύξηση θέσεων.

Παιδαγωγικά

Σταθερές θα κρατήσουν -όπως όλα δείχνουν- οι Παιδαγωγικές Σχολές τη βάση τους φέτος, μιας και ο αριθμός εισακτέων, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, πέφτει ελαφρώς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογιζόταν πτώση σε αυτό το πεδίο λόγω του νέου εισαγωγικού συστήματος, όμως η μείωση του αριθμού εισακτέων πολύ πιθανόν να κρατήσει σταθερά τα μόρια εισαγωγής.

Οικονομικών και Πληροφορικής

Αρκετές αυξομειώσεις παρατηρούνται σε αυτό το πεδίο, με σχολές να χάνουν ή να κερδίζουν μέχρι και 20 θέσεις. Νικητές όσοι επιθυμούν μάρκετινγκ, ενώ όσοι πάνε για σχολές αμιγώς οικονομικές δεν ευνοούνται τόσο. Εντύπωση προκαλεί η μείωση, ακόμα και 20 θέσεων του αριθμού εισακτέων σε Σχολές Πληροφορικής.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαβρόγλου: Τέλος οι πανελλήνιες, στα πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο λυκείου

Γαβρόγλου: Aδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τις θέσεις του για τον θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τις αλλαγές στο σύστημα εισόδου των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια,  ανέλυσε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου...

Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση...

Πανελλήνιες: Πρεμιέρα σήμερα για την υποβολή των Μηχανογραφικών – Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Αγωνία τέλος για χιλιάδες μαθητές  που διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές καθώς από σήμερα, Τρίτη (9/7) θα μπορούν να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο οι μαθητές και μαθήτριες,...

Υπ. Παιδείας: 5+1 συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι στρέφουν, πλέον, το ενδιαφέρον τους στη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η σχετική...

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024

Ειδικότερα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι οι βαθμολογίες των ειδικών και μουσικών μαθημάτων, καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές...

Πιερρακάκης: Από τους αναπληρωτές του ΑΣΕΠ οι 5.500 από τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις

Για τους 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025. «Ένα κομμάτι – περίπου...

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης

Σε 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, θα προχωρήσει το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στη Βουλή απόψε το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κατατίθεται σήμερα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει...

Δεν εισάγονται όλοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των υποψηφίων ανά κατηγορία και ανά εξεταστικό...