Τρόποι να προστατέψεις το παιδί σου από τη νέα γρίπη

115

Του παιδίατρου Σωτήρη Πουλή

Η μοναδική άμυνά μας απέναντι σε σοβαρές παθήσεις που οφείλονται σε ιούς είναι τα αντίστοιχα εμβόλια.Συγκεκριμένα,η γρίπη χρειάζεται νέο εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί ο ιός είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος και παρουσιάζει διαφορετικό προφίλ κάθε χρονιά,τόσο όσο αφορά την “βαρύτητα”της νόσου που προκαλεί,όσο και τα άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η ευπάθειά του στα αντισώματα που δημιούργησε το εκάστοτε εμβόλιο.Κάθε χρόνο,οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να υπολογίσουν ποιο ακριβώς είδος ιού(στέλεχος) θα επικρατήσει στο περιβάλλον μας και ρυθμίζουν την παραγωγή του νέου εμβολίου ώστε να προστατεύει τον πληθυσμό από αυτό.
Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται,με δικαιολογίες του τύπου “εγώ δεν αρρωσταίνω ποτέ”, “δεν έχω ανάγκη”,”σιγά τώρα μην φοβηθούμε μια γριπούλα” κλπ,ακόμα και αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Αποτέλεσμα:ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος,τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική περισσότερα άτομα από τα υπάρχοντα κρεβάτια. Γι αυτό και το ποσοστό των θανάτων από γρίπη στην χώρα μας είναι μεγαλύτερο από άλλες χώρες που διαθέτουν οργανωμένο σύστημα υγείας.
Υπάρχουν και ειδικευμένα αντιϊκά φάρμακα που σταματούν την πορεία της νόσου αλλά είναι δυσεύρετα,έχουν παρενέργειες,και πρέπει να χορηγηθούν το πολύ από το δεύτερο 24ωρο της νόσου για να έχουν αποτέλεσμα. Αντίθετα ,το εμβόλιο είναι ασφαλές ,με σπάνια σοβαρές παρενέργειες και ήπιες,συνήθεις τοπικές αντιδράσεις. Γι αυτό ας προσπαθήσουμε όλοι να προάγουμε τον εμβολιασμό ,πρώτα στις ευπαθείς ομάδες και έπειτα και σε όσους το χρειάζονται για άλλους λόγους (πχ δάσκαλοι,νηπιαγωγοί,φροντιστές ηλικιωμένων,ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κλπ).
Διαβάστε επίσης:  Έτσι θα ξεπεράσετε την στυτική δυσλειτουργία!