Τσίπρας: Από κοινού με την Τουρκία να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό

124
Τσίπρας, Νταβούτογλου,συλλυπητήρια,

Τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και διοργάνωση τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή και της Γερμανίας εξήγγειλαν οι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλέξης Τσίπρας μετά την κατ” ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Επιπλέον θα συσταθούν κοινές επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, που θα αρχίσουν συναντήσεις άμεσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στο θέμα της αποτελεσματικής εφαρμογής του πρωτοκόλλου επανεισδοχής με την Τουρκία και της αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του υποστήριξε πως αν δεν υπήρχε το καθεστώς βίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, οι Σύροι δεν θα γίνονταν πρόσφυγες.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων των χωρών, ενώ αναγνώρισε θετικές προσεγγίσεις στις εν εξελίξει συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα πλαστικά που σχεδιάζει να καταργήσει η Κομισιόν

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές, ενώ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για λύση.

Την ώρα αυτή πραγματοποιείται γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και κατόπιν προβλέπονται επαφές του κ. Τσίπρα με τις ηγεσίες των τουρκικών κοινοβουλευτικών κόμματων. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.