Τσίπρας- Γιούνκερ: Χρειάζεται συνολική και συντονισμένη συνεργασία για το προσφυγικό

104
Γιούνκερ, Ελλάδα, σωστό δρόμο,

Την ανάγκη για συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό αλλά και τον κομβικό ρόλο που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την ενίσχυση της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνγκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού, «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την πρώτη επαφή τους.

Στη μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Διαβάστε επίσης:  Θεοδωρικάκος: Τη Δευτέρα το ν/σ του ΥΠΕΣ για τα ηλεκτρικά, ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια στιγμή ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώνει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, έπειτα από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα.

Η είδηση που έρχεται από τα διεθνή Μέσα σημαίνει αυτόματα πως ακυρώνεται και η τριμερής Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο άγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει με την 11μερή μίνι Σύνοδο που είχε προγραμματιστεί με την συμμετοχή της Τουρκίας.

Σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς και στις δύο μίνι Συνόδους η συμμετοχή της Τουρκίας ήταν απαραίτητη καθώς θα συζητηθούν ζητήματα που την αφορούν άμεσα.