Τσίπρας: “Η δραχμή δεν είναι αριστερή επιλογή”

206

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη απόψε στον ALPHA τόνισε ότι η δραχμή δεν είναι ούτε αριστερή ούτε επαναστατική επιλογη. Πρόσθεσε ότι όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης τού μετέφερε το σχέδιο Σόιμπλε για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «συνειδητοποιήσαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κλείνοντάς του ουσιαστικά την πόρτα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απένειμε τα εύσημα στον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για τον κ. Βαρουφάκη ανέφερε ότι «έχει πει πολλά και έχει κάνει πολλές μεταστροφές», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξή του είπε ότι από κάποια στιγμή και μετά σταμάτησε να δίνει δυναμική στη διαπραγμάτευση.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε συνάντηση με τους εταίρους και την κ. Λαγκάρντ, «δεν του δίνανε σημασία, είχε χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους συνομιλητές».

Στον κ. Τσακαλώτο απένειμε τα εύσημα λέγοντας ότι «έκανε τρομερή δουλειά, χωρίς αυτόν δεν θα είχε κλείσει η συμφωνία», και είπε ακόμη ότι ο κ. Τσακαλώτος αδικήθηκε από τις δικές του αρχικές επιλογές.

Επίσης, είπε πως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας μόνο πως όλοι κρινόμαστε, όπως κι ο ίδιος για τις επιλογές του.

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κι όσους τον ακολουθούν -αν και είπε πως δεν ήταν αναπάντεχη εξέλιξη- σημείωσε με νόημα πως όλοι αυτοί δεν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, αλλά μετά, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Ανέφερε ακόμη πως αυτό που τον πληγώνει είναι η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες ημέρες «να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός ο εσωτερικός εχθρός, ο εμφύλιος».

Αναφερόμενος στην επιλογή του να προσφύγει στις κάλπες επανέλαβε ότι η εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της και πως ο λαός καλείται να κρίνει τη συμφωνία που έφερε στις 12 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Σαν το οξύ διαβρώνετε τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο Γ.Παπανδρέου είπε ‘λεφτά υπάρχουν’ και έφερε μνημόνιο πριν πέσει, επειδή δεν προσέφυγε στο λαό.

Ο Αντ .Σαμαράς είπε ‘επαναδιαπραγμάτευση’ και έφερε μέτρα πριν πέσει, επειδή δεν προσέφυγε στον λαό. Εγώ προσφεύγω στο λαό για να κρίνει τη συμφωνία».

Για τη συμφωνία και το δημοψήφισμα Αναφερόμενος στη συμφωνία επανέλαβε ότι η μάχη ήταν σκληρή, πως έχει τη συνείδησή του ήσυχη επειδή δεν οδήγησε τη χώρα στον χορό του Ζαλόγγου και τον λαό σε ανείπωτη οικονομική καταστροφή και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν θα είναι καλύτερα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως η Ευρώπη είναι πεδίο πάλης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, μέσα στο οποίο η χώρα θα έχει μια καλύτερη πορεία.

Επαναλαμβάνοντας ότι η 17ωρη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου ήταν σκληρή, σημείωσε για για ακόμη φορά: «Μετά το τέλος της 17ωρης μάχης είχα ένα κρίσιμο δίλημμα, να σηκωθώ και να φύγω, όπως μου λέγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ο ήρωας για κάποιες στιγμές, αλλά την επόμενη ημέρα θα είχα να αντιμετωπίσω μια πρωτοφανή κρίση με κατάρρευση των τραπεζών, με το ενδεχόμενο μια εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα».

Πήρα το πολιτικό κόστος μέσα στο κόμμα, αλλά απέτρεψα την οικονομική καταστροφή, γι’ αυτή την επιλογή αισθάνομαι δικαιωμένος και περήφανος, ήταν επιλογή ευθύνης, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί για να φύγει η χώρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τα μνημόνια, με αντισταθμιστικά εκεί που τα μέτρα είναι άγρια και σκληρά.

Για το δημοψήφισμα σημείωσε πως ήταν μια ιστορική στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό, και μάλιστα το συνέκρινε με το «όχι» του 1940 αφού ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν μετά την ανάταση να έρχονται μέτρα, απάντησε πως μετά το «όχι» του ’40 ακολούθησε η Κατοχή. Επανέλαβε ότι δεν ζήτησε το «όχι» για να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά για να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη.