Τσίπρας-Κέντερς: Απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση

113
Ανασχηματισμός: Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς. Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ολλανδό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η παρούσα δύσκολη  συγκυρία απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία.

Ο Τσίπρας

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να
αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία, ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο .

ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ως προεδρεύων του συμβουλίου της ΕΕ επιδιώκει στην ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο κ Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης:  Συνάντηση Μητσοτάκη με το ΔΣ της ΚΕΔΕ - Η ατζέντα των συζητήσεων

Η Ολλανδία είναι προεδρεύουσα της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Κέντερς, από τα Σκόπια μετέβη στη Γευγελή (κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα) όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Την 1η Ιανουαρίου 2016, η Ολλανδία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την περίοδο από 1.1.2016 έως 30.6.2016.

Η προσφυγική κρίση, η εσωτερική αγορά αλλά και το δημοψήφισμα στη Βρετανία είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η ολλανδική προεδρία τους επόμενους μήνες.

Οι βασικοί άξονες της Ολλανδικής Προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο αφορούν στη μετανάστευση και διεθνή ασφάλεια, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της καινοτομίας, τα υγιή οικονομικά και την ισχυρή ευρωζώνη, πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια.