Τσίπρας-Μέρκελ τα είπαν για προσφυγικό, hot spots στις Βρυξέλλες

109
Τσίπρας-Μέρκελ συζήτησαν για την πΓΔΜ

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τη χώρα μας για τα hot spots αλλά και από την πλευρά της ΕΕ για να εφαρμοστεί πλέον το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων.

Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το θέμα των hot spots στην ενδοχώρα αλλά και τη λειτουργία της νέας Frontex.

Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν αποκλείεται να βρεθεί το θέμα του ελληνικού προγράμματος, η πορεία υλοποίησής τους αλλά και τα «αγκάθια» που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενόψει της α’ αξιολόγησης που ξεκινά τον Ιανουάριο.
Οι συναντήσεις γίνονται και στον απόηχο της έντονης αντίδρασης εκ μέρους των Ευρωπαίων για το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος που τελικά η κυβέρνηση απέσυρε ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το EuroWorking Group και να ληφθεί η απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: 20χρονος φοιτητής πρώτα ήπιε και μετά βούτηξε από την ταράτσα

Σε δηλώσεις του, χθες, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί που έχει στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών ενώ ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

O Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι παραμένει εθνική ευθύνη η διαφύλαξη των συνόρων και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός έξι μηνών.