Τσίπρας: “Μαζί με τις σορούς το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”

131

«Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητούσε να ενημερωθεί για τη συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών.

«Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας» επισήμανε και αναφέρθηκε στα τείχη και τους φράκτες που υψώνουν ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. Καποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης» σημείωσε.

Ζήτησε, δε, στάση υπευθυνότητας από την Ευρώπη και να μην πυροδοτούνται ρατσιστικά αντανακλαστικά και ακραίες φωνές.

Διαβάστε επίσης:  Αλ. Τσίπρας για ονοματολογικό: Βιώσιμη λύση που θα αντέξει στον χρόνο

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτιστο και ανθρωπιστικό καθήκον είναι η διάσωση των ανθρώπων και σημείωσε ότι η χώρα υπερβαίνει τις δυνάμεις της για να μην επιτρέψει να σημειωθούν νέες τραγωδίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών. Διασώζουμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, επισήμανε.

Μίλησε, δε, για ανάγκη αλληλεγγύης και συντονισμού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και έκανε λόγο για απαραίτητο επιμερισμό ευθύνης. Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι θεμιτό να ελέγχονται οι προσφυγικές ροέες, όχι όμως και να αποκλείονται. «Ούτε ως λεκτική αναφορά δεν μπορούμε να αποδεχούμε κάτι τέτοιο. Θα ζητήσουμε να καταδικαστεί ρητώς και επισήμως η επιλογή των τειχών μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει λύση του προβλήματος, και πως αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση που ενισχύει την γεωπολιτική θέση της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ενθαρρύνει τις χερσαίες και πολύ περισσότερο τις θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές από την Τουρκία, καθώς «δεν θέλουμε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», και τόνισε την ανάγκη συγκροτημένης διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κ μέρους της Ελλάδας. Σημείωσε ότι κάποιοι έθεσαν το αίτημα για το «στρατόπεδο των 50.000 προσφύγων», αλλά ο ίδιος το απέρριψε στη μίνι Σύνοδο της Κυριακής. Εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα ενίσχυε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. «Δεν θέλουμε γκέτο» τόνισε.

Αντίθετα, παρατήρησε ότι η αύξηση της χωρητικότητας των hot spot και των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας είναι θετική και θα συμβάλλει στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων προς ευρωπαϊκές χώρες. Επανέλαβε ότι στα 5 κέντρα των νησιών οι πρόσφυγες θα παραμένουν έως 3 ημέρες, ενώ στα 2 κέντρα της ενδοχώρας (Αττική και β.Ελλάδα) έως δύο μήνες.

Στα κέντρα των νησιών θα φιλοξενούνται προσωρινά έως 8.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα της ενδοχώρας έως 20.000 πρόσφυγες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, αλλά όχι άμεσα, την επιδότηση ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 20.000 προσφύγων από οικογένειες.