Τσίπρας – Ολάντ: Εφικτή μια συμφωνία αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου

174

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της είναι εφικτή αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην Ευρωσύνοδο της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκαν επίσης στην ανάγκη να λειτουργήσει το υπερ-ταμείο των 50 δισ. ευρώ, το οποίο επίσης προέβλεπε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Το ταμείο αποτελεί μέχρι στιγμής ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ούτε πώς και ποιοι θα το «τρέξουν», αλλά και αν θα συμπεριληφθούν σε αυτό οι προηγούμενες αποκρατικοποιήσεις που είχαν προωθηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης:  Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο για την τέταρτη αξιολόγηση

Οικονομία και ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον αλ-Σίσι 

tsipras-al-sisi

Στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.