Τσίπρας στο Νταβός: Επαφές με Μπάιντεν για ασφαλιστικό και χρέος

93
πρόγραμμα, Τσίπρα, 82η ΔΕΘ,

Με το βλέμμα στραμμένο στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις διαδοχικές συναντήσεις και επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους και μη, αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, στο οποίο μετέχουν περίπου 40 αρχηγοί κρατών.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι να κερδίσει συμμαχίες, ώστε να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή η πιο ήπια εκδοχή του ασφαλιστικού σχεδίου, που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή συντάξεων, αλλά και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά και στη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, το κυπριακό, η κατάσταση σε Συρία και Βαλκάνια, ενώ αργότερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στο επίκεντρο της ατζέντας θα βρίσκεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας και της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα σε δηλώσεις του ο κ. Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Διαβάστε επίσης:  Στη Βουλή η πρόταση Θεοδωράκη για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Αύριο, Πέμπτη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη συνύπαρξη του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφλανγκ Σόιμπλε σε πάνελ, και στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, αλλά και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και τη σκληρή στάση που φαίνεται πως κρατάει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται και το Κυπριακό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.