«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Δεν υποχωρούν οι δανειστές. Τι ζητούν;

107
Από Σεπτέμβριο το «ψαλίδι» στις συντάξεις για μηχανικούς και γιατρούς

Με τους δανειστές να εκφράζουν ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το πρώτο δείγμα αντιπροτάσεών της. Στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης, για την αξιολόγηση του προγράμματος, το κουαρτέτο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το plan B που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων αλλά και… γενναίες εκπτώσεις σε βασικές επιλογές του ασφαλιστικού σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.

Επιπλέον, στο τραπέζι θα πέσει και πρόταση για αυστηρότερο πλαφόν στους δικαιούχους πολλών συντάξεων, στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κτλ.). Σήμερα, το αντίστοιχο πλαφόν διαμορφώνεται κοντά στις 3.600 ευρώ, ενώ ειδικοί δεν αποκλείουν να πέσει τελικά στις 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.
Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.
Σχετικά με την εθνική σύνταξη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό που δεν συζητείται, για την ώρα, είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.
Τέλος, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.
«Ταβάνι»
«Συντάξεις των 700-750 ευρώ. Αυτές μπορείτε να πληρώνετε με τις αντοχές του ασφαλιστικού σας συστήματος γιατί δεν είναι βιώσιμο». Με τις φράσεις αυτές οι δανειστές «έσκισαν» τις περισσότερες σελίδες από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι συνομιλίες που διαμείφθηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, μέρος των οποίων πληροφορήθηκε από διασταυρωμένες πηγές και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καταδεικνύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα απ’ ότι τα περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η πιο χαρακτηριστική αναφορά-σύσταση που έγινε από την τετράδα των δανειστών ήταν η εξής: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο». Στην ουσία έθεσαν το περίγραμμα των μέτρων που θα εισηγηθούν στο επόμενο διάστημα απορρίπτοντας τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνει το λεγόμενο «ασφαλιστικό νομοσχέδιο». Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτουν από την κοινή γνώμη, είναι στην πραγματικότητα το κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή (εκταμίευση δόσεων, εκκίνηση συζήτησης για τους τρόπους ρύθμισης του χρέους, αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία, προσδοκίες ανάπτυξης) θα αποτελούν ευσεβείς πόθους.
Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση. Οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη αφού, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.
«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές. Τα ισοδύναμα μέτρα βέβαια που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων!
Με την πλάτη στον τοίχο το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές. Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.
Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών