Υποψήφια για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ

103
Λαγκάρντ: Απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης οι περικοπές δαπανών
Αναφερόμενη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αναγνώρισε πως έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο

Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών παραγόντων, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην ηγεσία του ΔΝΤ, ελπίζοντας ότι η υπόθεση Ταπί στη Γαλλία δεν θα επηρεάσει αρνητικά την υποψηφιότητά της.

“Ναι, είμαι υποψήφια για δεύτερη θητεία”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μία ημέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης της θέσης του επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, μιλώντας από το Νταβός όπου μετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η Λαγκάρντ ανέλαβε τα ηνία του χρηματοπιστωτικού οργανισμού το 2011 στον απόηχο του σκανδάλου Ντομινίκ Στρος-Καν.

“Είχα την τιμή να λάβω την υποστήριξη παραγόντων μόλις άρχισε η διαδικασία”, δήλωσε, την επομένη της έναρξης της υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή της, επισημαίνοντας κυρίως τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα.

Έξι μήνες πριν από τη λήξη της πρώτης πενταετούς θητείας της, η Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΔΝΤ και η στήριξή του είναι απαραίτητη, συνηθίζουν να ανακοινώνουν τη θέση τους στο τέλος της διαδικασίας. Ανέφερε ωστόσο πρόσφατες ευνοϊκές δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
“Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ (Τζο Μπάιντεν) τις προάλλες στη δημόσια παρέμβασή του ήταν εξαιρετικά εγκωμιαστικές σε βαθμό που προκαλούν αμηχανία και ο υπουργός Οικονομικών (Τζακ Λιού) δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μου”.

Διαβάστε επίσης:  Καλιφόρνια: Το εντυπωσιακό φαινόμενο που δίνει στις ακτές μια απόκοσμη μπλε λάμψη (βίντεο)

“Νομίζω ότι είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα σε αυτό το στάδιο”, διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ η οποία γιόρτασε πρόσφατα τα 60ά της γενέθλια.
Κατά το παρελθόν η Λαγκάρντ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι “ανοικτή” στην ιδέα μιας νέας θητείας. “Είμαι έτοιμη να υπηρετήσω”, είπε τον Οκτώβριο στη Λίμα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ.