Υποψίες για νοθεία εκφράζει ο Ντεμιρτάς

125
Κούρδο ηγέτη, Ντεμιρτάς, συναντήθηκε, τσίπρας,

Οι εκλογές δεν διεξήχθησαν επί ίσοις όροις δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους που ανήγαγαν το κόμμα του σε τρίτο στην Βουλή. Το φιλοκουρδικό κόμμα παρόλο που σε ποσοστά είναι τέταρτο κατάφερε να πάρει περισσότερες έδρες από το ακροδεξιό MHP και να πάρει την τρίτη θέση στην βουλή.
“Δεν καταρρεύσαμε, είμαστε ακόμη όρθιοι” δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρός του Φιγκέν Γιουκσένταγ. Ανέφεραν ότι παρόλο που έχασαν ένα εκατομμύριο ψήφους το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλη νίκη για το κόμμα τους.

Η Φιγκέν Γιουκσένταγ δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν μέσα σε συνθήκες έκτακτες, αναφέροντας ότι τους τελευταίους πέντε μήνες το προεδρικό στην Τουρκία προκάλεσε πόλωση μέσω της πολιτικής έντασης. Μέσα στην περίοδο των πέντε μηνών 258 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις κουρδικές περιοχές ενώ οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία εν μέσω των επιθέσεων εναντίον των γραφείων του κόμματός τους. Συνολικά 190 κτίρια του κόμματός τους δέχτηκαν επιθέσεις και κάηκαν. Το ΑΚΡ διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με μόνο στόχο να μείνει το HDP κάτω από το εκλογικό όριο.

Διαβάστε επίσης:  «Έτος χωρίς Καλοκαίρι», το φαινόμενο που τρομάζει την Ευρώπη

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι προκαλεί χαρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι ψηλό, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε προεκλογική εκστρατεία επί ίσοις όροις. “Μας συγχωρείτε αλλά εμείς χωρίς να κάνουμε καθόλου προεκλογική εκστρατεία πήραμε 11%. Προσπαθήσαμε μόνο να προστατεύσουμε τους νέους μας και τον λαό μας από τις δολοφονίες και δεν μπορέσαμε να διεξάγουμε προεκλογική εκστρατεία. Το 11% που λάβαμε δεν ήταν αποτέλεσμα της προεκλογικής μας εκστρατείας. Αν αυτή η επίθεση και αυτές οι δολοφονίες γίνονταν εναντίον άλλου κόμματος σήμερα θα είχε σβηστεί από την πολιτική σκηνή. Ευχαριστούμε τον λαό που μας έκανε τρίτο κόμμα παρά την πολιτική δολοφονιών εναντίον μας”, είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς