Υψώνουν φράκτες στην Ευρώπη

174
«Ασφυξία», σύνορα, Ελλάδας – ΠΓΔΜ,

Συνεχίζει να προκαλεί η Ουγγαρία, η οποία υψώνει νέο φράκτη, αυτή τη φορά στα σύνορα με την Κροατία. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, ξεκίνησε η κατασκευής φράκτη 41 χιλιομέτρων και στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία. Η Βουδαπέστη έχει ήδη υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία. Σχεδόν όλα τα συνοριακά περάσματα από τη Σερβία -επτά από τα οκτώ, συγκεκριμένα- έκλεισε και η Κροατία, έχοντας αφήσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 11.000 πρόσφυγες να περάσουν στο έδαφός της. Ελέγχους εφαρμόζει και η Σλοβενία, επόμενη χώρα στην πορεία των χιλιάδων προσφύγων προς τα δυτικά.

Εξάλλου, η σλοβενική αστυνομία συνέλαβε, στη διάρκεια της νύχτας, 104 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη Σλοβενία από την Κροατία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, 104 άτομα συνελήφθησαν, όταν προσπάθησαν μέσα από χωράφια και δάση σε ομάδες να περάσουν από την Κροατία στη Σλοβενία από τη συνοριακή διάβαση Όμπρεζιε.ι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μπρέζιτσε και αναμένεται να προωθηθούν για επιστροφή στην Κροατία, δήλωσε η Αλένκα Ντρένικ από την αστυνομική διεύθυνση Νόβο Μέστο.

Εν τω μεταξύ, η Κροατία αρνείται να δεχθεί πίσω 150 πρόσφυγες που προσπάθησαν χθες το βράδυ να εισέλθουν στη Σλοβενία με τρένο με προορισμό τη Ζυρίχη.
Σε ένα ντόμινο αντιδράσεων, η Σερβία προειδοποιεί ότι θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια αν η Κροατία κλείσει τα μεταξύ τους σύνορα. “Η Ευρώπη δεν υψώνει τείχη, τα ρίχνει”, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Διαβάστε επίσης:  Εντυπωσιακό: Το πρώτο αεροπλανοφόρο κινεζικής κατασκευής ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές! (βίντεο)

Κατακεραυνώνει ο ΟΗΕ τις «ξενοφοβικές» και «αντιμουσουλμανικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Ουγγαρίας, που όμως, εμφανίζεται αμετανόητη. Μάλιστα, χθες ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να προστατεύονται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα και κάλεσε την Ευρώπη να στείλει στρατό στην Ελλάδα για το θέμα αυτό.

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις συνεχιζόμενες κατηγορίες της Ουγγαρίας. «Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την ‘απαράδεκτη’ συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα.«Είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Στην Ελλάδα σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος στις 2.00 μμ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο μεταξύ, άλλους 2.500 αποβίβασε σήμερα