Φαίνεται να κάνει πίσω η Μέρκελ σε ότι αφορά τις κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο

124
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τσίπρα και Ζάεφ

«Κεντρικό ρόλο» διαδραματίζει η Ελλάδα στον διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται», δήλωσε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου.

«Επειδή το θέμα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων, η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Συζητήσαμε εντατικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και ότι στη συνολική διαδικασία ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν στην Τουρκία και συζήτησε με την ηγεσία της Τουρκίας. Εκεί υπήρχε βεβαίως μια διμερής ατζέντα, αλλά και αυτή η ατζέντα (σ.σ. εννοεί την προσφυγική κρίση). Αυτό ήταν υποστηρικτικά σημαντικό. Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται – και κανένας δεν θέλει και να το κάνει και ενάντια στην ελληνική βούληση» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας και συνέχισε: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σε αυτό εποικοδομητικό ρόλο και έχει η ίδια μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσει τα ίδια τα σύνορά της και να θέσει την διαδικασία υπό έλεγχο. Με τους σημερινούς αριθμούς, αυτό είναι πολύ δύσκολο και πιστεύω έχουμε πολύ σχετικά συμφέροντα και συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:  Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Συγγνώμη, δεν κάναμε αρκετά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες των Λιμενικών Σωμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Το εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει περιπολίες με την Τουρκία, είναι απόφαση της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοιχείο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοιχείο του Σχεδίου Δράσης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στα σύνορα. Για αυτό δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κοινές περιπολίες. Η θαλάσσια περιοχή δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να επιβλεφθεί. Η επιχείρηση «Ποσειδών», η οποία βρίσκεται εκεί, μπορεί να δει ακριβώς ποια σκάφη βρίσκονται πού, και αντίστοιχα γνωρίζει ασφαλώς και η Τουρκία ποια σκάφη βρίσκονται πού. Επομένως, το θέμα δεν είναι οι κοινές περιπολίες, αλλά η από κοινού φύλαξη των συνόρων και σε αυτό υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αυτές έχουν συζητηθεί με την Τουρκία και γίνεται επεξεργασία τους».