“Φουλ” για εκλογές μετά την παραίτηση της κυβέρνησης (VIDEO)

228

Tην παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τον Προκόπη Παυλόπουλο να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ακολούθως επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποβάλλοντας την παραίτησή του και της κυβέρνησης. «Να πάμε το συντομότερο δυνατό σε μια εκλογική διαδικασία ώστε ο ελληνικός λαός να κρίνει πώς θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης». Νωρίτερα σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο κ.Τσίπρας ζήτησε “καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση”, ενώ σημείωσε ότι με την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός. «Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, είπε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα , ποιός και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πως θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε την συμφωνία που προσδοκούσε, ότι έγιναν υποχωρήσεις, αλλά όπως είπε είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας «θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες»

«Δεν πρόκειται για το τέλος της δύσκολης κατάστασης που ζούμε πέντε χρόνια τώρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως μπορεί να είναι η αρχή του τέλους» εκτίμησε. «Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού όλα όσα έπραξα» τόνισε και πρόσθεσε «Ο λαός θα αποφανθεί ποιος θα πετύχει καλύτερα την απομείωση του χρέους. Ζητώ την ψήφο του λαού να κυβερνήσουμε πιο προσγειωμένοι, πιο έμπειροι και πιο έτοιμοι, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά από αυτό το δύσκολο εξάμηνο». Επίσης ζήτησε από τον ελληνική λαό, να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:  Έχει το θράσος και μιλάει - Κατρούγκαλος: Αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη!

Δανειζόμενος δε, έναν στίχο του Ναζίμ Χικμέτ, διαβεβαίωσε πως «τις πιο όμορφες μέρες δεν τις ζήσαμε ακόμα» εγκλωβισμένοι στη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Τσίπρας-Παυλόπουλος

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και κάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να ορίσουμε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των τριών επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων.

Να είστε βέβαιος ότι θα ασκήσω στο ακέραιο τα καθήκοντά μου τηρώντας το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρξει διακινδύνευση ως προς τις υποχρεώσεις της συμφωνίας και ως προς την ασφαλή πορεία της χώρας εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, επεσήμανε από την πλευρά του, ο κ. Παυλοπουλος.

Ταχεία αναμένεται να είναι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα αναλάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα Βασιλική Θάνου.

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνέλθει στις 2 μετά το μεσημέρι υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάλπες θα στηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.