Φόρουμ για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων

236

Το 27% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια από τις 200 περίπου Ρευματικές Παθήσεις.

Προσβάλλουν  κυρίως τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια αλλά συχνά και τα εσωτερικά όργανα. Περιλαμβάνουν νοσήματα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα, μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Οι Ρευματικές Παθήσεις, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών.

Περιλαμβάνονται ανάμεσα στα κύρια νοσήματα που επιβαρύνουν το κοινωνικοοικονομικό σύνολο. Λόγω της φύσης και της εξέλιξης των νοσημάτων αυτών και της επίδρασής τους στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων συνοδεύονται από υψηλές δαπάνες για το σύστημα υγείας, τον ασθενή αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρευματοπαθείς στη χώρας μας αλλά και τη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων, την ερχόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, διοργανώνεται  ειδικό Φόρουμ στα γραφεία της  Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (Μεσογείων 387, Αγ. Παρασκευή) από τις 09:30 μέχρι τις 18:30.

Διαβάστε επίσης:  ΤΡΩΜΕ … ΚΑΡΚΙΝΟ! Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να τα αποφεύγετε… 

Το Forum με τίτλο «Βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων» διοργανώνεται από το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματικές Παθήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πρόκειται να συμμετάσχουν Ρευματολόγοι, Ρευματοπαθείς, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Εκπαιδευτικοί καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων. Το Φόρουμ θα προωθήσει το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών μέσα και από τη συγκρότηση ομάδων εργασίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν κυρίως την πρόσβαση στα φάρμακα, τα δικαιώματα των ασθενών και τα προβλήματα στη φροντίδα των χρόνιων ασθενών.

Τέλος πρόκειται να δρομολογηθούν οι λύσεις που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» που επικεντρώνονται στους παρακάτω άξονες δράσεων:

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΡΕΥΝΑ