Χάος στο Λονδίνο από την απεργία στο μετρό

144

Αντιμέτωποι με τεράστιες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις βρίσκονται εκατομμύρια Λονδρέζοι αλλά και τουρίστες, εξαιτίας της απεργίας στο Μετρό του Λονδίνου.
Η απεργία ξεκίνησε χθες και συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Στους δρόμους βγήκαν επιπλέον 250 λεωφορεία για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες, ενώ πολλοί επέλεξαν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων.
Αυτή η δεύτερη απεργία μέσα σ’ ένα μήνα αφορά την έναρξη της λειτουργίας μιας νυκτερινής υπηρεσίας την Παρασκευή και το Σάββατο, για την οποία τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή των μελών τους, καθώς και την ασφάλεια του δικτύου.

Πρόκειται για μία υπόσχεση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για  νυκτερινή υπηρεσία που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσει με την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι που θα διεξαχθεί στην Αγγλία από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:  Επιστήμονες θα βάλουν DNA Νεάντερταλ σε μίνι-εγκεφάλους

Τα συνδικάτα ζητούν την αναβολή της έναρξης της υπηρεσίας και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως δεν επιμένει στην ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο επιθυμεί όπως είπε να αρχίσει το φθινόπωρο.

Η εταιρεία London Underground, που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, προτείνει μια μισθολογική αύξηση κατά 2% φέτος και στη συνέχεια κατά 1% (ή αντίστοιχη του πληθωρισμού, αν αυτός είναι υψηλότερος) για το 2016 και το 2017, καθώς κι ένα έκτακτο πριμ 500 λιρών (περίπου 700 ευρώ) στο σύνολο του προσωπικού που εργάζεται τη νύχτα.

«Τα μέλη μας απέρριψαν την τελευταία προσφορά επειδή εξαναγκάζονται να δεχθούν τα νέα ωράρια απασχόλησης χωρίς να υπάρχει συμφωνία πάνω σ’ αυτά και χωρίς να υπάρχει σταθερή δέσμευση όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και την επαγγελματική ζωή για τους οδηγούς» είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Ουίλαν.