ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αυξημένος κατά 3,65% ο Γενικός Δείκτης

174

Με αιχμή τον… τραπεζικό κλάδο και μετά από τρεις ημέρας ακραίας πτώσης το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέκαμψε σήμερα, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη και επανακτώντας κρίσιμα τεχνικά σημεία που έμοιαζαν τις προηγούμενες μέρες να χάνονται.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,65% στις 666,68 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 668,64 μονάδες και η χαμηλότερη στις 643,11. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 68,68 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5,49 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,81% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,86%.

Η πτώση των προηγούμενων ημερών έδωσε σημαντικές ευκαιρίες επανατοποθέτησης των επενδυτών, με τον όγκο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 427 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 399 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες. Μάλιστα, η μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ+11,61% βρέθηκε στο επίκεντρο, διακινώντας 196 εκατ. τεμάχια, γυρνώντας το ενδοσυνεδριακό -29,46% στο τελικό 11,61%.

Η σημερινή αντίδραση φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση από τις πρώτες κινήσεις στη μετοχή της Εθνικής, η οποία μετά το -62% του τριημέρου, έκλεισε στα 0,5730 ευρώ με κέρδη 27,50%. Κέρδη 17,31% και για τη μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στα 0,061 ευρώ, ενώ η Πειραιώς «αποκόμισε» ένα +3,62% στα 0,143 ευρώ. Ιδιαιτέρως θετική και η παρουσία της Αττικής, η οποία έκλεισε με κέρδη 23,08%.

Διαβάστε επίσης:  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 17,78% και στις 280,78 μονάδες, ανακτώντας ένα μικρό μέρος των απωλειών του τριημέρου, οι οποίες έφτασαν στο 63,8%. Άλλωστε, είναι πολύ νωρίς ακόμη για τους επενδυτές να βρουν τους καταλύτες εκείνους που θα τους επιτρέψουν μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς μόλις ξεκίνησε η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο έλεγχος θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες και θα οδηγήσει στην ακριβή εκτίμηση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών τους. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Ο μη τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επέδειξε αξιοσημείωτες αντοχές (τηρουμένων των αναλογιών) τις προηγούμενες ημέρες, κατέγραψε και σήμερα σημαντικά κέρδη. Σύμφωνα μάλιστα με τους εγχώριους αναλυτές, το περιβάλλον τόσο το πολιτικό όσο και το οικονομικό δεν βοηθά στην έντονη ανοδική του αντίδραση, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ενδείξεις αναφέρουν ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών εντός των κρίσιμων, άτυπων, προθεσμιών.