Ψηφίστηκε με 154 “ναι” η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Σφοδρή σύγκρουση για τα κανάλια

83
Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής

Με 154 «ναι» πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση με την οποία περνά στα χέρια της κυβέρνησης η αρμοδιότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές, 154 τάχθηκαν υπέρ της ρύθμισης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος), 102 βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων), και 14 «παρών» (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης). Ηχηρή απουσία αυτή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ενώ συνολικά απουσίασαν 30 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σε κλίμα σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, αργά μετά τα μεσάνυχτα, μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού στο κλείσιμο της ομιλίας «προκειμένου να καταγράψει η ιστορία ποιοι είναι υπέρ αυτής της τομής και ποιοι αντίθετοι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:  Αύριο η δίκη των τριών για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη

Τσίπρας εναντίον ΝΔ

«Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας να μην υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης κι εξυγίανση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει το σύστημα διαπλοκής και τονίζοντας πως «κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους επιδιώκοντας να μην υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης κι εξυγίανση». Τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες κατηγόρησε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς είστε η διαπλοκή, πιο παλιοί και από το παλιό», τονίζοντας μάλιστα ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.

«πεδίο μάχης»

Η πολύωρη συνεδρίαση θύμιζε, το μεγαλύτερο διάστημα, «πεδίο μάχης» υπό το βάρος του οξύτατου κλίματος του πολιτικού σκηνικού, όπως έχει διαμορφωθεί, ενώ η ένσταση αντισυνταγματικότητας σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε από το Σώμα.