Ψηφίστηκε το “σύμφωνο συμβίωσης” με 194 υπέρ, 55 εναντίον, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση

131
Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής

Με 194  Ναι, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη , το ΠΟΤΑΜΙ, η Ένωση Κεντρώων και ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα 194 βουλευτές ψήφισαν Ναι , 55 Όχι και 51 απήχαν.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε διχασμένη, καθώς δεν υπήρχε κομματική γραμμή.

Παρά τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι βουλευτές διασταύρωσαν πολλές φορές τα «ξίφη» τους. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία η συζήτηση… εκτροχιάστηκε.

Η ΝΔ δια του εισηγητή της Χαράλαμπου Αθανασίου, προειδοποίησε ότι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποσαφηνίσει πλήρως τα τρία ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για το κόμμα του, και είναι ο γάμος, η υιοθεσία και η ιθαγένεια, δεν πρόκειται να το στηρίξει.

Ωστόσο, από τη γραμμή αυτή διαφοροποιήθηκε η βουλευτής του κόμματος Νίκη Κεραμέως, η οποία δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα για το Σύμφωνο Συμβίωσης, γιατί όπως είπε, «το επιβάλλει η πραγματικότητα».

«Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις. Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων», τόνισε η βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:  Την Τετάρτη η προ ημερησίας για την οικονομία στη Βουλή

Υπέρ του συμφώνου ψήφισαν συνολικά 19 «γαλάζιοι» βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θεόδωρος Φορτσάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Αρνητικά ψήφισαν 29 βουλευτές ενώ άλλοι 27 απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Όμως, υπήρξαν και αρκετές ηχηρές απουσίες. Μεϊμαράκης, Γεωργιάδης, Καμμένος, Καραμανλής και Σαμαράς δεν πήγαν στη Βουλή ενώ «Ναι» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.  Πολύ δύσκολη ήταν η καταμέτρηση αφού ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών απουσίαζαν, πολλοί ψήφισαν σε άλλα άρθρα ναι και σε άλλα όχι και η διαδικασία προφανώς θα καθυστερήσει.

Σε μια συνεδρίαση που θα μείνει στην ιστορία για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για το απίστευτο υβρεολόγιο, τις ακροδεξιές προκλήσεις και τα βρόμικα υπονοούμενα, οι βουλευτές ψήφισαν τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Αναδείχθηκε επίσης ο διχασμός που επικρατεί τόσο στα κόμματα όσο και στην κοινωνία για ένα ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο το οποίο αγγίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.